De Boerenkrijg was een opstand op 21/10/1798 van de landelijke bevolking tegen het Franse staatsgezag. In Mechelen werden 41 personen schuldig bevonden en terechtgesteld. In 2011 werd bij archeologische opgravingen voor de aanleg van een ondergrondse parking hun massagraf gevonden op het Sint-Romboutskerkhof. Het herdenkingsmonument werd na 100 jaar in 1898 opgericht.
Agenda
Causerie 225 jaar na de Boerenkrijg
Stadswandeling "Na de dood is iedereen gelijk"
Grafstenen, epitafen, graftombes, herdenkingsmonumenten ... velen doen er alles aan om tot in de eeuwigheid herdacht te worden.
De Mechelse barok beleefde in de 17de en 18de eeuw zijn hoogtepunt dankzij kunstenaars als Lucas Faydherbe, Michiel Vervoort, Artus Quellin de Jonge, Jan Frans Van Geel en nog anderen. Zij werkten mee aan de talloze grafmonumenten die onze historische kerken sieren. Funerair erfgoed in de Sint-Janskerk is prominent aanwezig met onder meer het epitaaf voor kanunnik Huens en de reliekhouders van Sint-Jan de Doper en het Heilig Kruis. En vergeet niet een schietgebedje te doen voor Sint-Christoffel tegen een "onvoorziene dood".
Op weg naar de kathedraal komen we langs de monumenten van de gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen en de boerenkrijgers. Bij de opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof in 2011 werd het stoffelijk overschot van 39 ( en niet van de officieel 41) gefusilleerde "brigands" teruggevonden. Ook in de kathedraal schittert de Mechelse barok met als hoogtepunt het hoofdaltaar met het schrijn waarin de relieken van de patroonheilige van de stad, Sint-Rombout, worden bewaard. De sobere graven in de crypte onder het hoofdaltaar staan in schril contrast met de soms pompeuze monumenten verspreid over de kathedraal. En stuk voor stuk vertellen die een stukje geschiedenis van de kerk, de stad en de grotere entiteiten waarin Mechelen in de loop der tijden deel uitmaakte.
Vieux neuf, art deco en modernisme in Mechelen tussen de twee wereldoorlogen
Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog herrees Mechelen als een feniks uit haar as. Jonge beloftevolle architecten gaven de stad een nieuw cachet. Ze bouwden in de nieuwe modertne stijl: vieux neuf, art deco of modernisme. Deze wandeling geeft een introductie op dit architecturaal patrimonium.
Loop mee langs de brandgrens van augustus 1914, ontdek de heropbouw tijdens het interbellum en treed in de voetsporen van Jan Lauwers, Jos Chabot en Alfons Roose.
Afhalen Handelingen
Het nieuwe boekdeel 126 is zopas gedrukt en geleverd!
De twee speciale afhaalmomenten op zaterdag zijn helaas al voorbij (in juli).
Geen paniek, u kan nog steeds tot eind augustus uw exemplaar afhalen op het Mechels stadsarchief, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen.Dit tijdens de openingsuren van 8u30 tot 12u en 13utot 17u op dinsdag, woensdag en donderdag.
Het is weer een dik exemplaar geworden met artikels over het leven van Hiëronymus Van Busleyden, de aanleg van het kanaal Brussel - Willebroek, de beiaardierster Martha Veldemans en de invoering van het algemeen stemrecht, enz.
Ook de jaarverslagen van de culturele instellingen kan je lezen en welke nieuwe publicaties er over Mechelen verschenen zijn het afgelopen jaar.