Skip to Content

Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

 

Algemene Vergadering en causerie door Marcel KOCKEN

Na twee sobere jaren -vanwege Corona-   houden we terug een groots opgevatte bijeenkomst.

Eerst (van 14u30 tot 15u) is er de Algemene Ledenvergadering met verwelkoming door de voorzitter Herwig De Lannoy, het jaarverslag en financieel overzicht.

Vervolgens (van 15u tot 16u30)  gaat onze ondervoorzitter Marcel Kocken in zijn eigen welbekende stijl ons gedurende anderhalf uur weten te boeien.

Foto: Jan Smets

Tot slot (van 16u30 tot 17u45) klinken we op het nieuwe jaar met een lentereceptie in de cafetaria van het Cultuurcentrum.

 

Spreker(s): 
Marcel Kocken
Marcel Kocken (°1935), historicus en Mechelaar in hart en ziel, weet als geen ander boeiende verhalen en wetenswaardigheden uit de Mechelse geschiedenis te vertellen en op schrift te zetten. Van in zijn jeugd heeft hij interesse voor alles wat leeft in zijn geboortestad en voor alles wat er óóit leefde. Hij bracht met zijn boek Mechelen gebundeld voor velen wat ontspanning in de barre corona-tijden. Het is een leesboek over Mechelen en zijn geschiedenis, zijn inwoners, zijn folklore, zijn dialect en nog zoveel meer…
Datum: 
zat, 18/03/2023
Locatie: 
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5
Toegang: 
gratis voor onze leden
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

Internationale Antiquarenbeurs

Reeds voor de 31ste maal wordt in het Cultuurcentrum te Mechelen de Internationale Antiquarenbeurs georganiseerd. Zoals in alle voorgaande jaren doen tijdens deze beurs antiquaren mee uit o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk en velen uit België.

Kom snuffelen in oude, unieke boeken, prenten en kaartboeken. Ontdek een collectie ex-librissen, een portret door Dürer of een merkwaardige wereldbol.

De inkom is gratis voor onze leden.

 

Openingstijden:

- Vrijdag 2 december van 14u tot 20u

- Zaterdag 3 december van 11 tot 18u

- Zondag 4 december van 11u tot 17u 

Datum: 
vri, 02/12/2022
Uur: 
14u00 - 20u00
Locatie: 
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5
Toegang: 
gratis voor onze leden
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

Verborgen Parels, zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen

 Topstukkentour: bezoek aan de tentoonstelling met gids.

Verborgen Parels toont je het allerbeste van wat Mechelen door de eeuwen heen heeft voortgebracht. Met topstukken van onder meer Rubens, Jordaens en Faydherbe. Veel van de verborgen parels komen uit museale, private en erfgoedcollecties en zijn voor het eerst te zien voor publiek. Een once in a lifetime kans om deze bijzondere stukken in het echt te bekijken.

In Verborgen Parels bewonder je meer dan 100 kunstwerken uit verschillende tijdsperiodes en in diverse disciplines zoals schilderkunst, edelsmeedkunst, beeldhouwkunst en prentkunst. Je vindt er naast de erkende topstukken ook echte verborgen parels.

Voor deze expositie creëren we een tijdloze stad, die je uitnodigt om rond te dwalen. Je kan als bezoeker zowel rond de opstelling heen lopen als je tussen de kunstwerken begeven. Zo kan je al dat moois in je opnemen maar net zo goed de afzonderlijke stukken bewonderen en de verhalen ontdekken die ze met zich meedragen. Ontdek in Verborgen Parels zeven eeuwen Mechelse meesterwerken. 

Deelnameprijs bedraagt 20 euro (toegang plus gids), . Beperkt aantal inschrijvingen! 

Deze activiteit is volzet!

 
Datum: 
zat, 19/11/2022
Uur: 
14u30
Locatie: 
Museum Hof van Busleyden
Toegang: 
onthaal
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

De magie van John Dee, een 16de eeuwse humanist in woelige tijden

In mei kwam het nieuwste boek van Lode Melis uit: De magie van John Dee. Een 16de-eeuwse humanist in woelige tijden. Auteur van de biografie is Mechelaar Lode Melis , die er liefst vier en een half jaar aan werkte. De schrijver brengt ons zelf het verhaal van die fascinerende en mysterieuze figuur.

John Dee was een van de grootste wetenschappers die in zijn eeuw rondliepen in Engeland. Het was een echte homo universalis: natuurfilosoof, wiskundige, alchemist, astroloog en astronoom. Hij was ‘her majesty’s astrologer’ aan het hof van koningin Elisabeth en werkte mee aan verschillende ontdekkingsreizen. Hij stippelde aan de hand van de sterren routes uit. En hij leefde in een ongelooflijk boeiende periode.

‘De magie van John Dee’ is alweer een schitterend geïllustreerd boek van de Mechelse Uitgeverij ElenA, dat u ter plaatse zal kunnen aanschaffen.

Spreker(s): 
Lode Melis
De spreker schreef eerder weetjesboeken ‘De Kuren van de Keizer’ (voor de jeugd) en ‘De Piemel van Napoleon’.
Datum: 
zat, 01/10/2022
Uur: 
14u00
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek), G. de Stassartstraat 88
Toegang: 
zaal Mandela
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina