Skip to Content

Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

 

Lezing Mayken Verhulst tot nader order uitgesteld door het Corona-virus

Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude, wordt geboren in de Sint-Katelijnestraat - in het huis 't Vliegend Peert - in Mechelen in het jaar 1518. Ze stamt uit een Mechelse kunstenaarsfamilie.
Mayken is een begaafd miniaturiste. Het is een kunstvorm die ook door vrouwen wordt bedreven. Ze werken anoniem of signeren hun werken niet.
Maar wie is ze nog meer? De Brunswijkse Monogramist? En wat is de link met Pieter Bruegel de Oude? Uitgeefster van de prenten van Turkije die na de dood van haar man worden gepubliceerd?
Tijdens de lezing kom je meer te weten over die zeer ondernemende en sterke dame uit de Vlaamse kunstgeschiedenis. Op 81-jarige leeftijd sterft Mayken na een rijkgevuld leven in 1599..

Spreker(s): 
Gustave Min
Gustave Min (1997) is verhalenverteller, geschiedenisliefhebber, acteur, gids en ontwerper van culturele projecten op maat. Hij is ook bestuurslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en bezieler van Studio Belle-Epoque.
Datum: 
din, 19/05/2020
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
Toegang: 
Leeszaal derde verdieping
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen

Hoe een Mechelse ondernemer als Joodse vluchteling uit Wenen W.O. II overleefde

Naar hun gezamenlijke boek "Wat mijn kleinzoon weten moet".

Na de Kristallnacht was Géorg Kluger als veertienjarige in Wenen op de Rode Kruis-trein naar België gezet, met de belofte dat zijn ouders snel zouden volgen, wat niet gebeurde. De jonge Géorg belandde in een kostschool en moest op z’n eentje als jood de oorlog zien door te komen in bezet gebied. Op basis van een pakket documenten waaronder dagboekfragmenten uit die onzalige tijd, begonnen Karine Huts en Ivo Pauwels een zoektocht langs het traject dat Géorg noodgedwongen aflegde. Het was een ware ontdekkingstocht dat uitmondde in een lijvig boek. Ook het lot van zijn ouders wordt even gevolgd. Hun vlucht naar Palestina eindigde in een lange gevangenschap in een Brits kamp op het eiland Mauritius. Tegelijk ontstaat ook een beeld van de hulp die de joden van de Belgische bevolking kregen, vergemakkelijkt door de nationale sport van het omzeilen van wetten en reglementen, die goed van pas kwam om velen te laten onderduiken. Geen Holocaust dit keer, maar een aangrijpende getuigenis van overleven, in een omgeving van verzet en verraad, eindigend met een happy end. Georges Kluger huwde in 1954 met de Mechelse José Lenie en was na de oorlog vele jaren zaakvoerder van de in Mechelen gevestigde ‘Belgian Tool Company’.

Spreker(s): 
Ivo Pauwels en Karine Huts
Karine Huts, (Mechelen 1950) is de echtgenote van ondernemer Fernand Huts. Haar meisjesnaam is Catherine Van den Heuvel. Zij is de dochter van de bekende Mechelse advocaat en voormalig stafhouder van de balie, wijlen Karel Van den Heuvel. Ook Karine Huts maakte carrière in de magistratuur en was jarenlang rechter in Dendermonde. Zij ligt aan de basis van twee musea in Antwerpen, onder andere één over Koptische weefsels en tunieken uit de vroege middeleeuwen, en aan een unieke kunstverzameling. Haar intense samenwerking met auteur Ivo Pauwels vond zijn voorlopig hoogtepunt in de geromantiseerde kroniek "Wat mijn kleinzoon weten moet". Ook hun volgende boek speelt zich voor een groot deel in haar geboortestad af. Het wacht nog op de definitieve titel en zal verschijnen najaar 2020. Ivo Pauwels (Wilrijk °1950) is een veelzijdig auteur die een ruim 70 boeken van allerlei aard op zijn actief heeft: kunstboeken, poëziebundels, wetenschappelijke boeken, groenboeken, biografieën, kronieken, columns en een jeugdboek. Hij is bovendien een succesvol fotograaf. Tijdens zijn carrière was hij eerst leraar, later zelfstandig auteur. Hij was in die hoedanigheid hoofdredacteur van diverse tijdschriften in binnen- en buitenland, gaf radiopraatjes op Radio2, was uitgever van De Tuinen van Eden/Les Jardins d’Eden en eindredacteur van het televisieprogramma Groene Vingers op VTM, waarin hij af en toe zelf als specialist optrad. Samen met Karine Huts - Van den Heuvel vormt hij sinds 2014 een schrijversduo.
Datum: 
zat, 07/03/2020
Uur: 
14u30
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek)
Toegang: 
zaal Mandela
Meer info bij: 
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen

Mechelse fotografen in de 20ste eeuw

In 2017 hield de spreker de fel gesmaakte lezing over de pioniers van de fotografie in Mechelen in de 19de eeuw, zoals Scheffermeyer en Pierre Koekkoek. Nu wordt dit overzicht doorgetrokken naar de 20ste eeuw met namen als Bernabé en Bossut (in de Bruul).

Wat vergeten is Constant Joosen die nochtans als “huisfotograaf” voor kunstcriticus Paul Haesaerts in contact kwam met al de voornaamste kunstenaars als daar waren Ensor, Permeke of Smits. Er was Theo Marivoet die zijn collaboratie moest bekopen met zijn leven. Uiteraard moeten we ook een woordje zeggen over Louis Van Zeir, die 50 jaar als secretaris en voorzitter verbonden was met de Mechelse Fotokring.

Spreker(s): 
Axel Vaeck
Axel Vaeck is bestuurslid van de Kring en als documentalist verbonden aan het Stadsarchief van Mechelen. Hij kon voor dit onderwerp putten uit de rijke fotocollectie van het Mechelse stadsarchief en andere weinig gekende archiefbronnen.
Datum: 
din, 18/02/2020
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
Toegang: 
Leeszaal derde verdieping
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen

Algemene Jaarvergadering en lezing "Drang naar het Oosten. Vlaamse soldaten en kolonisten aan het Oostfront."

Onze volgende activiteit is pas op 1 februari 2020.

De Algemene Jaarvergadering van de kring start om 14.30 uur stipt in het Auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen. Na het officiële gedeelte van de vergadering, enkel toegankelijk voor de leden, volgt om 15.00 uur een lezing door Frank Seberechts, waarover hieronder meer.

Drang naar het Oosten. Vlaamse soldaten en kolonisten aan het Oostfront
Ook in Mechelen was de 'drang naar het Oosten' sterk.
Lange tijd nam men aan dat deze vrijwilligers niets te maken hadden met de moorden op burgers, partizanen en Joden in Polen, Oekraïne en Rusland tussen 1939 en 1945. Frank Seberechts toont aan dat het tegendeel waar is: zij zijn wel degelijk betrokken geweest bij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De soldaten van het Vlaams Legioen wisten dat ze de miljoenenstad Leningrad jarenlang mee uithongerden. Vlamingen in het SS-regiment Westland namen deel aan de moordpartijen en de ‘Holocaust met kogels’ in de Oekraïne. Bewakers van de OT begingen misdaden in het concentratiekamp van Seerappen en moordden vrouwelijke Joodse gevangenen uit tijdens een dodenmars in de winter van 1945 in Oost-Pruisen.
Vlamingen bereidden zich voor om in de veroverde gebieden bedrijven en landbouwkolonies op te richten, om samen met vertegenwoordigers van andere Germaanse volkeren de nieuwe territoria uit te buiten. Ze bekommerden zich daarbij niet het minst om de oorspronkelijke bewoners.
In dagboeken, memoires, brieven, pers en processtukken uit Belgische, Nederlandse, Duitse, Poolse en Russische archieven vertellen daders, getuigen en slachtoffers over de onbekende misdaden van Vlaamse collaborateurs, driekwart eeuw geleden.

Aansluitend biedt de Kring haar leden nog een drankje aan in de cafetaria van het Cultuurcentrum.

In afwachting wenst het bestuur u alvast een fijn en vredevol eindejaar!

Spreker(s): 
Frank Seberechts
Frank Seberechts (°1961) promoveerde in 2001 tot doctor in de geschiedenis op een studie over de politieke en diplomatieke geschiedenis van de haven van Antwerpen tussen 1930 en 1950. Hij werkte onder meer bij het Studiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma), het ADVN – Archief voor nationale bewegingen en het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen. Hij verrichtte onderzoek naar de geschiedenis van de Vlaamse beweging, het Vlaams-nationalisme, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in België. Hij publiceerde al verschillende werken en artikels over Vlaanderen en het Oostfront.
Datum: 
zat, 01/02/2020
Uur: 
15u00
Locatie: 
Cultuurcentrum (auditorium)
Toegang: 
via Minderbroedersgang


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina