Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. Die bevatten telkens nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Naast een terugblik op alle activiteiten van de Kring en de voornaamste gebeurtenissen, vindt u ook nog de jaarverslagen van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en van de Stedelijke Musea. Naar traditie is er een uitgebreide verzameling bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen.

Herwig De Lannoy

Ferraris: de man achter de kaart!

Ferraris. Zijn naam klinkt als een oude bekende in de oren van vele kaartliefhebbers. De lezing is echter niet uitsluitend voor hen bestemd, noch voor de landmeter of voor de geograaf, die zijn held in het verleden zoekt en een discours over driehoeksmeetkunde, kaartprojectie en druktechnieken verwacht.
Tijdens de lezing hoort u wel een verhaal over edellieden die steeds hoger op de ladder kropen, over een aristocraat die fortuin wou maken, over een warlord die militaire zeges aan zijn gordel reeg en bovenal over een man die een diepgaande liefde voor zijn vrouw koesterde en met haar de gigantische omwentelingen van de lange achttiende eeuw doorstond. Hoe overleven in een wereld vol omwenteling is het echte onderwerp van de avond.

Het verhaal van Ferraris lag verborgen in het Hongaarse Nationaal Archief in een riem fijne velletjes briefpapier, vol gekriebeld in een minuscuul geschrift van de hand van Ferraris. Dit was het begin van een zoektocht naar de man achter de mythe, ook een "cherchez la femme" en vooral een confrontatie met het complexe verleden waarover zo moeilijk waarheidsgetrouw gesproken kan worden.

Karen De Coene
Karen De Coene genoot een kunsthistorische opleiding, waarna ze de tentoonstellingen "Desire. Contrasten in albast" in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot en "Liber Floridus" in het STAM (Gent) cureerde. Ze is werkzaam als postdoctoraal onderzoeker historische cartografie aan de Universiteit Gent (vakgroep geografie) en als catalograaf bij Arenberg Auctions (Brussel)
din, 21/05/2019
20u00
Stadsarchief Mechelen
Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
leeszaal 3de verdieping
het stadsbestuur van Mechelen

Erfgoeddag: Hoe maakt u het?

De Oudheidkundige Kring verleent zijn medewerking aan de 19de editie van de Erfgoeddag.
Het museum "Hof van Busleyden" is die hele dag gratis toegankelijk.

In het "Praatcafé" worden op verschillende tijdstippen korte boeiende verhalen verteld. Zo vertellen wij u om 15u30 over de ontstaansgeschiedenis van het stadsmuseum in 1892!
In de zaal Dodoens kan je kennis maken met de ambachten uit het verleden,van meubelnijverheid tot automontage.

Ook de Mechelse Reuzen zijn die dag van de partij.
Er is ook een belevenisbox, waar het stadsarchief affiches van 100 jaar geleden toont. Deze plakbrieven geven een beeld van het dagelijks leven toen, zoals film, toneel en politiek.

zon, 28/04/2019
10 tot 18u
Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen
het stadsbestuur van Mechelen

75 jaar geleden: Mechelen onder vuur!

Op 19 april en op 1 mei 1944 davert Mechelen op haar grondvesten. De stad wordt in het vizier genomen door geallieerde bommenwerpers. Doel zijn de Centrale Werkplaatsen van de spoorwegen en het omgevende spoorwegnet. Honderden bommen worden gedropt door de geallieerde vliegtuigen. Velen treffen de stad. Gigantische stof-en rookwolken vormen zich boven Mechelen. Na het optrekken er van, worden de gevolgen van de raid zichtbaar. Niet enkel het Arsenaal, het eigenlijke doel is geraakt, maar ook veel huizen en gebouwen in de omgeving en het stadscentrum. Er is in die dagen geen Mechelaar die geen familielid heeft dat niet getroffen is.

75 jaar na de schokkende gebeurtenis brengen wij het verhaal van die bombardementen. Geert Clerbout, die momenteel werkt aan een boek over Mechelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, schetst de internationale context van de bombardementen. Marcel Kocken, die de bombardementen meemaakte en nog levendig herinnert, brengt zijn verhalen en brengt, vanuit zijn ervaringen, de gebeurtenissen tot leven.

Geert Clerbout
Marcel Kocken
Geert Clerbout(°1985) is historicus en secretaris van onze Kring. Hij werkt als eindredacteur bij Canvas, waar hij al verschillende programma's maakte. Marcel Kocken is ondervoorzitter van de Kring en het wandelend geheugen van Mechelen. Hij is al zijn gehele leven gepassioneerd door de Mechelse geschiedenis en cultuur. Dit resulteerde in ontelbare publicaties en lezingen.
din, 09/04/2019
20u00
Stadsarchief Mechelen
Leeszaal (3de verdieping)
Nokerstraat 2
2800 Mechelen

Bezoek aan de Koninklijke Beiaardschool

Sinds haar oprichting in 1922 (destijds in 't Schipke, vlak bij het Hof van Busleyden) groeide de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn uit tot een wereldvermaard opleidingsinstituut. Studenten van over heel de wereld worden hier gevormd tot topmuzikanten,die hun melodieën wereldwijd mogen laten neerdwarrelen over hun publiek. Tijdens dit bezoek wordt ons een exclusieve blik gegund achter de schermen van de Beiaardschool. We ontdekken o.a. hun bijzondere collectie aan klokken en beiaardmateriaal. Nadien mogen we genieten van een beiaardrecital op de mobiele beiaard in de Sinte-Mettetuin.

zat, 30/03/2019
14u30
Koninklijke Beiaardschool, Bruul 52
Toegang:
Ingang links onder de poort
Meer info bij:
Uitsluitend voor leden van de Kring.
de stad Mechelen