Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

Geleide wandeling in het domein "Roosendael" (Walem), oase van natuur en geschiedenis

We bezoeken het domein Roosendael op de grens tussen Walem en Sint-Katelijne-Waver.
Roosendael werd 800 jaar geleden gesticht door de Mechelse familie Berthout en kan dus bogen op een zeer rijke geschiedenis, waarvan elke periode restanten heeft achtergelaten.

We bezoeken onder meer het imposante poortgebouw uit 1777, de 800 jaar oude muur, de kasteelruïne, het pesthuis de ijskelder en het Britse landschapspark met 200 jaar oude bomen.

Het wordt een ontspannen namiddag die voor de liefhebbers kan afgesloten worden met een terrasje op het domein.
Vlug inschrijven is de boodschap, er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij.

Spreker(s):
Rudi Van Poele
Spreker(s):
Wim Tiri
Rudi Van Poele is stadsgids en Wim Tiri is archeoloog
zat, 07/08/2021
14u30
Locatie:
aan de ingang van het domein
inschrijven voor 26 juli, 5 euro per persoon
In samenwerking met:
stad Mechelen

Tweede afhaalmoment Jaarboek

Zopas is deel 124 (2020) van de pers bij uitgeverij Peeters gerold.
We bieden weer een mooie combinatie aan van artikels over kunst, klokken, het koloniaal verleden en ook poëzie uit Mechelen.

Je kan je jaarboek afhalen in het stadsarchief op zaterdag 31 juli tussen 10 en 12 uur.
Op het eerste afhaalmoment werden er al 55 boeken afgehaald.

We zetten een tafel in de inkomhal zodat u niet te ver moet lopen en het gebouw verder niet hoeft te betreden.
Al heeft de meerderheid nu al een eerste vaccin gekregen, toch raden we nog aan een mondmasker te gebruiken.

zat, 31/07/2021
10u00- 12u00
Stadsarchief, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
Toegang:
Inkomhal

Geleide stadswandeling "Vertelsels en sagen uit Mechelen van volksboeken en almanakken"

In de vroegere eeuwen werden verhalen mondeling op mondeling doorverteld... Verhalen als sprookjes, sagen en legenden. Vanaf de uitvinding van de boekdrukkunst midden 15de eeuw werden de eerste verhalenbundels op grotere oplage gedrukt.

Vanaf de 16de eeuw tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog verschenen volksalmanakken, sagenbundels en mondeling overgeleverde verhalen in gedrukte versie: vol geplaag en getreiter, meestal veroorzaakt door duivels, de alom wetende kruidenvrouwen (de heks). Maar ook geplaag van klopgeesten, met Faust-figuren, gekruid met necromanie, enzovoort... Ook in bundels van deze volksverhalen vinden we heel wat Mechelse situaties terug.

Gustave Min schetst in deze wandeling het ontstaan van deze bundels, de Mechelse verhalen, doorspekt met geloof en (vooral) bijgeloof.

Gustave Min(°1997) is raadslid van onze Kring, auteur en verhalenverteller/gids. Gustave is voortdurend op zoek naar nieuwe verhalen om ze te kunnen combineren met het dagelijkse... maar ook om de juiste plaats ervan te zoeken in het bredere perspectief.
zat, 17/07/2021
14u30
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek), G. de Stassartstraat 88
Toegang:
Aan de ingang
Inschrijven vooraf is verplicht en kan tot 9 juli
Deelname kost 5 euro per persoon voor leden
Maximum 35 deelnemers
In samenwerking met:
stad Mechelen

De zomerwandelingen komen eraan

Na een jaar in ons kot snakt iedereen ernaar om terug deel te nemen aan activiteiten en sociaal contact te hebben. We voorzien voor juli, augustus en september twee stadswandelingen en één in het domein Roosendael in Walem.
Hou ons volgende Mededelingenblad in het oog voor alle inlichtingen. Het komt er op aan snel in te schrijven (is verplicht) en we vragen ook een kleine bijdrage. De groepen zullen beperkt worden tot maximum een dertigtal deelnemers.
(We zullen steeds de op dat ogenblik geldende Corona-maatregelen naleven)

zat, 17/07/2021