Skip to Content

Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

 

Mededelingenblad verschenen

Iets later dan gewoonlijk heb je ons eerste Mededelingenblad van het nieuwe jaar ontvangen!

Helaas is het voor het ogenblik nog altijd niet mogelijk om groepsactiviteiten te organiseren.
Je zal wel meer vernemen over twee tentoonstellingen, die individueel kunnen bezocht worden en we geven je heel wat leestips over nieuw uitgekomen publicaties over Mechelen.
De helft van onze leden vernieuwde al spontaan het lidgeld, vergeten? Doe het dan nu vlug!

Datum: 
zat, 10/04/2021

Lezing van 28/11 en winterwandeling 19/12 gaan niet door!

Helaas zijn alle publieksactiviteiten in "Het Predikheren" geannuleerd tot en met december 2020 wegens de coronamaatregelen.
Mogelijk brengen wij de lezing over 65 jaar kindertelevisie in de Lage Landen op een latere datum.
Daar er in de buitenlucht ook niet meer dan 4 personen mogen samenkomen, kan ook de winterwandeling niet doorgaan.

Datum: 
zat, 19/12/2020

Lezing Mayken Verhulst, een artistieke dame in de woelige 16de eeuw!

Het is verplicht om van tevoren per mail zijn aanwezigheid te bevestigen!
Er kunnen slechts maximum 41 toehoorders toegelaten worden.
De lezing begint stipt op het aangegeven uur.

Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude, wordt geboren in de Sint-Katelijnestraat - in het huis 't Vliegend Peert - in Mechelen in het jaar 1518. Ze stamt uit een Mechelse kunstenaarsfamilie.
Mayken is een begaafd miniaturiste. Het is een kunstvorm die ook door vrouwen wordt bedreven. Ze werken anoniem of signeren hun werken niet.
Maar wie is ze nog meer? De Brunswijkse Monogramist? En wat is de link met Pieter Bruegel de Oude? Uitgeefster van de prenten van Turkije die na de dood van haar man worden gepubliceerd?
Tijdens de lezing kom je meer te weten over die zeer ondernemende en sterke dame uit de Vlaamse kunstgeschiedenis. Op 81-jarige leeftijd sterft Mayken na een rijkgevuld leven in 1599..

Spreker(s): 
Gustave Min
Gustave Min (1997) is verhalenverteller, geschiedenisliefhebber, acteur, gids en ontwerper van culturele projecten op maat. Hij is ook bestuurslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en bezieler van Studio Belle-Epoque.
Datum: 
zat, 17/10/2020
Uur: 
14u30
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek)
Toegang: 
zaal Mandela
Meer info bij: 
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen

Philippe Couplet, een Mechelaar in China in de zeventiende eeuw

Opgelet u dient op voorhand per mail uw plaats te reserveren.
Er worden maximimum 42 personen toegelaten en het dragen van een mondmasker is verplicht!
Ondanks de Covid-maatregelen was het een succes met 27 aanwezigen.

In 1681 keert de Mechelse jezuïet Philippe Couplet terug uit China. Hij gaat op promotietoer door Europa en heeft een Chinese bekeerling bij, Michael Shen Fuzong. Ze doen onder andere Antwerpen, Gent en Mechelen aan, waar ze feestelijk ontvangen worden. Daar blijft het niet bij. De ondernemende Mechelaar Couplet trekt met zijn pupil naar Parijs, waar hij op audiëntie gaat bij koning Lodewijk XIV. Shen Fuzong gaat later naar Engeland. In Oxford ontmoet hij de bibliothecaris van de Bodleian Library, Thomas Hyde, en in Londen de natuurkundige Robert Boyle. Ze converseren in het Latijn.

Couplet schreef verschillenden werken over China. Eén van die boeken is "Confucius Sinarum Philosophus", waarin hij een brug wil slaan tussen het christendom en het confucianisme. Een opzienbarende theorie, vooral in die tijd. Opmerkelijk bij Philippe Couplet is ook zijn goede verstandhouding in China met de protestanten van de Hollandse handelsmissie. Tijdens de lezing leren we deze bijzondere Mechelaar beter kennen.

Spreker(s): 
Lidwina De Bie
Lidwina De Bie is master in de archeologie en werkte een tijdje als museumgids. Ze heeft een passie voor oude culturen, waaronder de Chinese.
Datum: 
din, 15/09/2020
Uur: 
20u00
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek)
Toegang: 
zaal Mandela
Meer info bij: 
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
In samenwerking met: 
stad Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina