Skip to Content

Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy
Voorzitter

 

Afhaling van de Handelingen deel 127 (2023)

 De nieuw verschenen Handelingen deel 127 (2023) zijn zopas gedrukt enal een zeventigtal leden haalden het af op zaterdag 29 juni 2024 op het stadsarchief. We voorzien nu een tweede afhaalmoment op zaterdag 3 augustus tussen 10 en 12u.

We voorzien nog een extra publicatie uit onze stock voor diegenen die hun exemplaar komen afhalen.

Een extra reden om de moeite te doen uw exemplaar zelf te komen afhalen.

 

Datum: 
zat, 03/08/2024
Uur: 
van 10U tot 12u
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen
Toegang: 
Nokerstraat 2
Meer info bij: 
Buitenlift voorzien
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

Mechelen muurt, gegidste stadswandeling

De dag voordat we naar de stembus mogen, gaan we genieten van originele kunstcreaties in de binnenstad. Tijdens deze complete muurschilderingen-route zien we de creativiteit van de muren in de Mechelse straten spatten. Mechelen Muurt is een streetartproject van Gijs Vanhee. Deze kunstenaar nodigde in 2014-2015 een negental streetartiesten uit met de vraag om de Mechelse binnenstad te voorzien van een origineel kunstwerk. Het publiek genoot ervan. Sindsdien leeft dit kunstproject volop en komen er voortdurend creaties bij.

Met deze wandeling komen we langs de verschillende graffiti en muurschilderingen. Onderweg komen we nog meer leuke en bijzondere plekjes tegen, die niet in het Mechelen Muurt project zijn opgenomen maar zeker de moeite waard zijn. Deelnameprijs: slechts 6 euro. Inschrijving vooraf is noodzakelijk via mail op oudheidkundigekringmechelen@gmail.com Graag met vermelding ‘Mechelen Muurt’ De inschrijving is pas definitief na storting van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer BE98 9792 1727 9193 van de Kring voor Oudheidkunde Mechelen
Spreker(s): 
Officiële stadsgids
Datum: 
zat, 08/06/2024
Uur: 
vertrek 14u30 (tot 16u30)
Locatie: 
Oud Schepenhuis (nu Toerisme)
Toegang: 
kant Vleeshouwersstraat
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

Erfgoeddag : Thuis

 Het volledige programma is terug te vinden op: www.mechelen.be/erfgoeddag

Wij raden zeker aan om de tentoonstelling in het stadsarchief te bezoeken.

Hier heeft men het thema omgedraaid "Naar betere oorden: de 16de eeuwse Mechelse uittocht"

Archivaris Koen Vermeulen en videast Jan Weynants gaan samen op pad en treden in de voetsporen van Mechelse kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars die tijdens de turbulente 16de eeuw emigreerden naar betere oorden (tot Polen en Scandinavië toe). Door de Spaanse Furie in Mechelen in 1572 viel de bevolking in Mechelen terug van 30.000 inwoners tot 11.000.

Speciaal voor Erfgoeddag zal de zolderruimte worden getransformeerd tot een knusse thuisbioscoopruimte inclusief projector én een megaprojectiescherm!  Doorlopende fimvertoning "Naar betere oorden"     In de leeszaal kan je je tevens vergapen aan eeuwenoude archiefstukken van de meest turbulente periode uit de Mechelse geschiedenis.      
Datum: 
zon, 21/04/2024
Uur: 
10 tot 18u
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen
Toegang: 
langs de Nokerstraat 2
Meer info bij: 
toegankelijk voor rolstoelgebruikers
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen

80 jaar na de bombardementen. Herdenking van de grootste tragedie in Mechelen van de vorige eeuw

 Dat is dus de dag vlak voor het bombardement van 19 april 1944, tachtig jaar geleden.

Op woensdag 19 april 1944 wordt Mechelen zwaar getroffen door een geallieerd bombardement. Rond kwart voor zeven ’s avonds komen de eerste bommenwerpers van de geallieerden aangevlogen. Drie golven van B-26-bommenwerpers gooien hun landing af met het doel de spoorlijnen en het arsenaal, de centrale werkplaats van de spoorwegen, zware schade toe te brengen. 1.230 brisant- en brandbommen, 432 ‘duizendponders’ en 252 lichtere bommen worden gedropt. Ook de Erla-werkhuizen, de Werbestelle van de Waffen-SS, de Kreiscommandantur, het gebouw van de rantsoenzegels en de telefooncentrale worden zwaar beschadigd. Maar ook veel woonwijken worden zwaar getroffen. De balans is verschrikkelijk: 138 doden, 12 vermisten en 123 gewonden. Daarnaast zijn er 362 vernietigde en 1.507 beschadigde gebouwen. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is zwaar beschadigd. De Mechelse brandweerlieden proberen te blussen en slachtoffers te bevrijden. Ze worden geholpen door naburige korpsen, Duitse soldaten, het Rode Kruis, politie, stadswerklieden en gewone burgers. De verwoesting is zo groot dat sommige vermisten pas weken later van onder het puin gehaald worden. En dan moet het ergste nog komen… nog geen twee weken later, op 1 mei 1944. Dan is er het ‘Groot Bombardement’ op Mechelen. De geallieerden schrikken zelf van de grote tol aan menselijk leed voor de gewone burgerbevolking en de al bij al beperkte militaire impact van hun bombardementen.

Spreker(s): 
Marcel Kocken
Spreker(s): 
Geert Clerbout
Marcel Kocken -onze ondervoorzitter, is ons allergekende historicus, stadsgids en publiceerde heel wat boeken over Mechelen- die persoonlijke getuigenissen brengt van Mechelaars en van hemzelf als kind. Geert Clerbout, eindredacteur VRT-Canvas, die sinds jaren historisch onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog en binnenkort er een boek over uitgeeft.
Datum: 
don, 18/04/2024
Uur: 
20U00
Locatie: 
Atheneum Pitzemburg
Toegang: 
langs de Bruul
Meer info bij: 
parkeren is mogelijk op de speelplaats
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina