Welkom!

Geïnteresseerd in het boeiende Mechelse verleden? Dan bent u hier op de juiste site.

De Kring geeft elk jaar een fraai boek uit, de 'Handelingen'. De hoofdbrok zijn talrijke nieuwe artikels over het rijke verleden van onze stad, fraai geïllustreerd. Daarnaast is er in de Handelingen een terugblik op alle activiteiten van de Kring, een jaarverslag over de werking van de diverse culturele en erfgoeddiensten van de stad en bibliografische notities van recente publicaties over Mechelen.

De Kring organiseert ook ongeveer maandelijks boeiende lezingen. Die worden op deze website aangekondigd. De leden ontvangen ook nog een driemaandelijks Mededelingenblad, met de aankondiging van onze activiteiten en met leuke weetjes en korte artikels over Mechelen. Wie een artikel voor de Handelingen of een korte tekst voor het Mededelingenblad wil insturen, neemt best contact op met een bestuurslid.

Herwig De Lannoy

65 jaar kindertelevisie in de Lage Landen

Vooraf inschrijven noodzakelijk i.k.v. de coronamaatregelen
Het dragen van een mondmasker is verplicht. Maximum 40 personen toegelaten;

Op 12 maart 1955 ging ‘Kom toch eens kijken’ in première op de Belgische buis. Zo hadden ook de Vlaamse kinderen hun eerste televisieprogramma van eigen bodem. Het aanbod blijft lange tijd erg beperkt, waardoor de Vlaamse jeugd zijn toevlucht moet zoeken tot de Nederlandse zenders voor TV-vertier. Met ‘Dappere Dodo’, dat beging 1955 gelanceerd werd, begon het Nederlandse verhaal van de kinder-TV. Wie heeft geen herinneringen aan ‘Fabeltjeskrant’ of ‘Sesamstraat’. Sinds de start in 1955 groeide het uurtje kindertelevisie per week uit tot specifieke kinderzenders die nonstop kinderprogramma’s uitzenden. Tijdens deze lezing gidst de spreker ons doorheen 65 jaar kindertelevisie in de Lage Landen. Het belooft een namiddag vol nostalgie en jeugdsentiment te worden. Uiteraard wordt er ingegaan op de programma’s die ontwikkeld werden door Mechelaar Mil Lenssens (1926-2005), o.a. de bedenker van het iconische programma Tik Tak..

Bart Stroobants
Bart Stroobants (°1975), licentiaat in de kunstwetenschappen, is conservator bij het Museum Hof van Busleyden, bestuurslid van de Oudheidkundige Kring en voorzitter van het Speelgoedmuseum Mechelen. In het kader van het ‘Jaar van de kijkbuiskinderen’ in dat Speelgoedmuseum, verdiepte hij zich in de geschiedenis van de kindertelevisie.
zat, 28/11/2020
14u30
stad Mechelen

Lezing Mayken Verhulst, een artistieke dame in de woelige 16de eeuw!

Het is verplicht om van tevoren per mail zijn aanwezigheid te bevestigen!
Er kunnen slechts maximum 41 toehoorders toegelaten worden.
De lezing begint stipt op het aangegeven uur.

Mayken Verhulst, schoonmoeder en mentor van Pieter Bruegel de Oude, wordt geboren in de Sint-Katelijnestraat - in het huis 't Vliegend Peert - in Mechelen in het jaar 1518. Ze stamt uit een Mechelse kunstenaarsfamilie.
Mayken is een begaafd miniaturiste. Het is een kunstvorm die ook door vrouwen wordt bedreven. Ze werken anoniem of signeren hun werken niet.
Maar wie is ze nog meer? De Brunswijkse Monogramist? En wat is de link met Pieter Bruegel de Oude? Uitgeefster van de prenten van Turkije die na de dood van haar man worden gepubliceerd?
Tijdens de lezing kom je meer te weten over die zeer ondernemende en sterke dame uit de Vlaamse kunstgeschiedenis. Op 81-jarige leeftijd sterft Mayken na een rijkgevuld leven in 1599..

Gustave Min
Gustave Min (1997) is verhalenverteller, geschiedenisliefhebber, acteur, gids en ontwerper van culturele projecten op maat. Hij is ook bestuurslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen en bezieler van Studio Belle-Epoque.
zat, 17/10/2020
14u30
Meer info bij:
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
het stadsbestuur van Mechelen

Philippe Couplet, een Mechelaar in China in de zeventiende eeuw

Opgelet u dient op voorhand per mail uw plaats te reserveren.
Er worden maximimum 42 personen toegelaten en het dragen van een mondmasker is verplicht!
Ondanks de Covid-maatregelen was het een succes met 27 aanwezigen.

In 1681 keert de Mechelse jezuïet Philippe Couplet terug uit China. Hij gaat op promotietoer door Europa en heeft een Chinese bekeerling bij, Michael Shen Fuzong. Ze doen onder andere Antwerpen, Gent en Mechelen aan, waar ze feestelijk ontvangen worden. Daar blijft het niet bij. De ondernemende Mechelaar Couplet trekt met zijn pupil naar Parijs, waar hij op audiëntie gaat bij koning Lodewijk XIV. Shen Fuzong gaat later naar Engeland. In Oxford ontmoet hij de bibliothecaris van de Bodleian Library, Thomas Hyde, en in Londen de natuurkundige Robert Boyle. Ze converseren in het Latijn.

Couplet schreef verschillenden werken over China. Eén van die boeken is "Confucius Sinarum Philosophus", waarin hij een brug wil slaan tussen het christendom en het confucianisme. Een opzienbarende theorie, vooral in die tijd. Opmerkelijk bij Philippe Couplet is ook zijn goede verstandhouding in China met de protestanten van de Hollandse handelsmissie. Tijdens de lezing leren we deze bijzondere Mechelaar beter kennen.

Lidwina De Bie
Lidwina De Bie is master in de archeologie en werkte een tijdje als museumgids. Ze heeft een passie voor oude culturen, waaronder de Chinese.
din, 15/09/2020
20u00
Meer info bij:
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
stad Mechelen

Afhaalmomenten Jaarboeken

De Handelingen deel 123 zijn geleverd via de drukker en het zijn dit jaar twee delen geworden.
Om extra verzendingskosten te vermijden raden we iedereen aan zelf zijn exemplaren te komen
afhalen.
Om dit op een veilige manier te organiseren voorzien we nog een afhaalmoment op zaterdag: 8/08, 10-12u.
Plaats: stadsarchief, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen.
We voorzien een tafel in de inkomhal zodat u het gebouw verder niet hoeft te betreden!

zat, 08/08/2020
10u00