Skip to Content

Algemene Vergadering – lezing – receptie voor de leden

14u30: Korte Algemene Vergadering met ons jaarverslag over 2023 en onze plannen voor 2024!

15u00: Lezing ‘Mechelen, Brussel en al die anderen; een verhaal van steden’ door Roel Jacobs

De spreker belicht de relatie tussen de Vlaamse steden in de 16de en 17de eeuw, met de Bruegeldynastie als rode draad.

16u30: receptie voor de leden (tot 17.40 uur) (in het Cultuurcafé)

Geschiedenis wordt vaak bekeken vanuit een nationalistisch of een stedelijk particularistisch perspectief. Maar dat is niet de enige mogelijke benadering. In de Lage Landen ligt het oudste en belangrijkste stedennetwerk van Europa, na dat van Noord-Italië. Het is de interactie tussen de steden in dat netwerk die onze geschiedenis zo bijzonder maakt. Mechelen en Brussel zijn daar goede voorbeelden van. Gekende lokale geschiedenis krijgt een andere dimensie in dat perspectief. 

Twee illustere voorbeelden illustreren dit verhaal.

Het verhaal van de Breugeldynastie begint en eindigt in Antwerpen. Maar de rode draad die er door loopt, wordt getrokken door de Mechelse schoonmoeder van Breugel (Mayken Verhulst). Haar echtgenoot Pieter Coecke wordt vooral met Antwerpen geassocieerd. Zijn belangrijkste generatiegenoot Michiel Coxcie, is dan weer een Mechelaar. Maar beiden hebben, samen en apart, in Brussel gewerkt. Naast hun schilderijen zijn hun kartons, modeltekeningen voor wandtapijten, zeker even belangrijk. Die wandtapijten werden dan weer in Brussel geweven. Een grote traditie, die vandaag enkel nog in Mechelen wordt voortgezet.

De familie van Busleyden zit tot vandaag in het collectief geheugen van Mechelen en Leuven. Maar de onderkende Brusselse dimensie van haar verhaal is onmisbaar voor wie er een totaalzicht op wil krijgen. Niemand kan Mechelen of Leuven verwijten dat zij de korte aanwezigheid van de Busleydens gebruiken om zichzelf op de kaart van de Europese geschiedenis te zetten. De sporen van die aanwezigheid zijn zichtbaar tot vandaag. Maar het is spijtig  dat de rol die de familie in Brussel gespeeld heeft, nauwelijks of niet gekend is. De spreker wil daar wat aan doen.

Spreker(s): 
Roel Jacobs
De spreker is historicus, jurist en auteur van meerdere historische boeken en stadsgids in Brussel.
Datum: 
zat, 09/03/2024
Uur: 
14u30
Locatie: 
Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5
Toegang: 
Auditorium
In samenwerking met: 
stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina