Skip to Content

De drinkkom van Sint-Franciscus van Assisi, eeuwenlang in Mechelen, nu in Sint-Truiden

In het museum van de minderbroeders ‘De Mindere’ in Sint-Truiden wordt een bijzonder reliek van de ordestichter Sint-Franciscus van Assisi (1181/82-1226) bewaard. Het gaat om een drinkkom waaruit de heilige zelf moet hebben gegeten en gedronken. Het is daarom een bijzonder reliek dat eeuwenlang werd gekoesterd en bewaard.

De drinkkom is sinds 1982 in Sint-Truiden tentoongesteld en voordien was het object jarenlang eigendom van de minderbroeders van Mechelen. Geregeld mochten zieken in Mechelen uit deze kom drinken en dat ging nu en dan gepaard met de nodige mirakels. Al jarenlang is de drinkkom een bijzonder topstuk van het museum in Sint-Truiden. Nooit eerder is dit object aan een grondige studie onderworpen en daar is recent verandering in gekomen.

Hoe en waarom kwam dit bijzondere object in Mechelen terecht? Wat gebeurde er doorheen de eeuwen met dit reliek? En wat leren we over dit voorwerp als we een klein fragment laten dateren in het laboratorium van de radiokoolstofdatering (14C)? De lezing doet het verhaal van dit bijzondere kunstwerk uit de doeken. Verder kijk je mee over de schouders van de wetenschappers die met de nieuwste technologieën de bijzondere geheimen van dit eeuwenoud object wisten te achterhalen.

Spreker(s): 
Jeroen Reyniers
De spreker Jeroen Reyniers (°1989) is kunsthistoricus en verbonden als halftijds wetenschappelijk medewerker bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel. Zijn vrije tijd spendeert hij graag aan de studie van bijzondere relieken en reliekschrijnen in België. Daarover leest, schrijft en presenteert hij wetenschappelijke studies. Zijn onderzoek over het kommetje van Sint-Franciscus werd onlangs door Canvas Curiosa opgepikt en publiek verspreid.
Datum: 
zat, 14/05/2022
Uur: 
14u30
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek)
Toegang: 
zaal Mandela
In samenwerking met: 
stad Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina