Skip to Content

Expo '58, zestig jaar later herbekeken!

1958 was een "Wonderjaar". De oorlogsjaren waren verre herinneringen en de welvaart hield haar "Blijde Intrede". En dan was er nog de Expo '58 en het Atomium.
Heel België was in 1958 "Expo"! Zo ook Mechelen, dat niet ten achter bleef. Een comité ad hoc werkte een schitterend programma uit, met als centrale blikvanger de tentoonstelling Margareta van Oostenrijk en haar Hof, die in de bovenzalen van het stadhuis plaats had. Totaal nieuw, niet alleen in Mechelen maar allicht in heel Vlaanderen, was het beeld-en klankspel Mechelen, oude Hoofdstad der Nederlanden, waarvan zowel een Nederlandstalige als een Franse versie vertoond werd. Er lag zelfs een hotelboot op de Leuvensevaart ter hoogte van de Plaisancebrug. En de Ronde van Frankrijk reed dat jaar door Mechelen. En er was Dagvuurwerk. En zelfs gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de coalitie wijzigde ....
Er wordt een film van 15 minuten over de Expo in Brussel getoond. Nadien volgt nog nooit eerder getoond fotomateriaal uit Mechelen van de manifestaties alhier.


Foto: Regionale Beeldbank Mechelen

Spreker(s): 
Marcel Kocken
Lic. Marcel Kocken, ondervoorzitter van de Kring en wandelend geheugen van Mechelen, is al zijn ganse leven gepassioneerd door de Mechelse geschiedenis en cultuur. Dit resulteerde in ontelbare publicaties en lezingen. Tijdens deze lezing geeft hij aan hoe hij Expo '58 persoonlijk beleefd heeft.
Datum: 
din, 15/05/2018
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief
Toegang: 
langs Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
Meer info bij: 
Leeszaal, 3de verdieping
Meer info bij: 
drankje aangeboden
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina