Skip to Content

Veel vraagtekens en weinig uitroeptekens. Het monumentale schilderij van de openingszitting van het Parlement van Mechelen (1474).

In het kader van de tentoonstelling ‘Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden’ past het om een woordje te zeggen over dit iconische schilderij. Alhoewel het niet getoond wordt op de tentoonstelling zelf, komt het toch aan bod in de catalogus. Spreker heeft daaromtrent opzoekingen verricht in de literatuur en in verschillende archieven teneinde meer te weten te komen over auteur, datering en context. Zijn bevindingen zal hij tijdens de lezing in primeur meedelen.

Jan Coessaet, Plechtige openingszitting van het Parlement van Mechelen onder Karel de Stoute, Hertog van Bourgondië, op 3 januari 1474, in het Schepenhuis te Mechelen, s.d., Mechelen – Museum Hof van Busleyden

Spreker(s): 
Paul De Win
Paul De Win (°1952) is doctor in de rechten op proefschrift en licentiaat geschiedenis (middeleeuwen), rechtshistoricus, rechtsarcheoloog en specialist inzake de hogere klassen in de Bourgondische Nederlanden van de vijftiende eeuw. Hij is lid van het wetenschappelijk comité van de tentoonstelling en verleende zijn medewerking aan de catalogus. Hij was van1994 tot 2002 raadslid en van 2002 tot 2010 voorzitter van de Kring.
Datum: 
din, 20/03/2018
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen, Nokerstraat 2, Mechelen
Toegang: 
Leeszaal, 3de verdieping
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina