Skip to Content

Lezing "Feiten en Fabels"

De lezing gaat over de invloed van legenden en fabels op de geschiedenis.
Alle verhalen rond Koning Arthur zijn fictief, maar hun invloed op de middeleeuwse cultuur is een feit. Engelse koningen voelden zich pas gelukkig wanneer ze - via alle mogelijke omwegen- konden bewijzen dat ze van de legendarische vorst afstamden. Dan kon niemand hun gezag betwisten.

Geschiedenis bestaat uit feiten en fabels. Geschiedenis is ook een constructie die achteraf gemaakt wordt en de feiten ‘gecondenseerd’weergeeft. Je mag er zeker van zijn dat de twintigste eeuw de geschiedenis ingaat als een van de bloedigste die er geweest is. Nochtans heb ik meer dan de helft van mijn leven in die eeuw doorgebracht, maar buiten op televisie en in films, heb ik nooit enig militair geweld gezien.
Zo was het ook met de veertiende eeuw. Net als vandaag kon iemand toen rustig de zestig voorbij raken zonder pest, oorlog of opstand mee te maken.
Mechelen is nooit ver weg in de lezing. De proceszakken van de Grote Raad verbergen meer dan processen en Plinius de Oudere had al een verhaal waarin we Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk herkennen. Dit gaat over de ‘petite histoire’ of beter gezegd geschiedenis langs de achterdeur.
Na de lezing is er de mogelijkheid om het boek aan te kopen.

Spreker(s): 
Lode Melis
Lode Melis (°1955) is autodidact en vooral geïnteresseerd in de ‘petite histoire’. Of zoals hij het zelf noemt: geschiedenis langs de achterdeur. Hij heeft al jaren een passie voor geschiedenis, waarover hij geregeld lezingen geeft. Lode Melis is redacteur geschiedenis bij Jeugd Cultuur en Wetenschap (JCW). Daarom was zijn eerste boek “De Kuren van de Keizer” eerder bedoeld voor een jong publiek. Nu schreef hij een nieuw boek over fabels en feiten uit de geschiedenis voor volwassenen.
Datum: 
din, 17/10/2017
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen (leeszaal 3de verdieping)
Toegang: 
via Nokerstraat
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina