Skip to Content

Egide Walschaerts, een leven van uitvindingen!

Wie kent er de Egide Walschaertsstraat in de industriezone Mechelen-Zuid?
De kans is groot dat bijna niemand weet waarom Egide Walschaerts het verdiend heeft om een straat en zelfs een postzegel met zijn naam te krijgen.

Egide Walschaerts (1820-1901) was zonder universiteitsdiploma op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor de werkplaatsen van de Belgische spoorwegen in Brussel-Zuid. Een jaar later verwierf hij zijn eerste octrooi voor "een nieuw systeem voor de stoomverdeling toepasbaar voor vaste en mobiele machines".
Die octrooien verbeterden het comfort van de treinreizen en brachten besparingen mee van het brandstofverbruik. Tegen het einde van de 19de eeuw waren na Europa ook de Verenigde Staten overtuigd van de waarde van zijn uitvindingen.Zijn werk werd beloond met een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1878 te Parijs. Na zijn dienst bij de spoorwegen zette hij met zijn zonen in een eigen werkplaats de commercialisatie van zijn uitvindingen verder.

Spreker(s): 
Pierre Levens
Pierre Levens verwierf een masterdiploma geschiedenis aan de KU Leuven in 2012 en is sedert 1999 stadsgids in Mechelen. Hij zit tevens in de werkgroep omtrent het Mechels dialect.
Datum: 
din, 16/05/2017
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen, G. de Stassartstraat 145, 2800 Mechelen
Toegang: 
Leeszaal 3de verdieping
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina