Skip to Content

Kunst in straten en op pleinen

Stadswandeling


 Kunst in de publieke ruimte is kunst die op straten en pleinen tot stand komt, op initiatief van een kunstenaar of van een opdrachtgever. Die kunstvorm is bij uitstek contextueel. Ze houdt rekening met de specifieke eigenheden van de gekozen publieke ruimte, zoals met de historische en sociale betekenis van de plek, de fysieke eigenschappen van het landschap, de ligging en de toegankelijkheid van de ruimte, … ?Het is een kunstvorm die mensen samenbrengt: zowel degene die iets in die ruimte wil doen, als degene die de regels bepaalt, als de gebruiker of passant. Hierin ligt de grote meerwaarde van kunst in de openbare ruimte. Door de betrokkenheid van ‘buitenstaanders’ bij het ontstaansproces en/of gebruik van een kunstwerk, ontstaat interactie, draagvlak en gemeenschap. Tegelijk biedt dit de mogelijkheid om sponsors en belanghebbenden aan te spreken om het project mee te ondersteunen.


In Mechelen vinden we heel wat voorbeelden van kunst in de openbare ruimte. Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk is een van de vroegste voorbeelden. Sinds de oprichting er van in 1849 volgden er nog heel veel andere beelden en schilderijen in het straatbeeld. De wandeling voert ons langs enkele van die kunstwerken.


Spreker(s): 
Bart Stroobants
Bart Stroobants (°Mechelen 1975), bestuurslid van de Kring, is lic. kunstwetenschappen (KU Leuven) en werkzaam als conservator bij Musea & Erfgoed Mechelen. Als onderzoeker verdiept hij zich o.a. in de kunst van de 19de en 20ste eeuw, vnl. in de historiekunst. Regelmatig voert dat onderzoek hem langs monumenten en gedenktekens op straten en pleinen. Vanuit zijn taak als conservator was hij het afgelopen decennium betrokken bij de realisatie van nieuwe kunst in de openbare ruimte in Mechelen.
Datum: 
zat, 02/07/2016
Uur: 
14u30
Locatie: 
Grote Markt aan beeld van Opsinjoorke
In samenwerking met: 
met de steun van de Stad Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina