Skip to Content

Veiling van de kunstwerken van Jan de Smedt (1905-1954)

Onze gewezen erevoorzitter Raphaël De Smedt (1941-2013) richtte bij testament het Fonds Raphaël De Smedt op binnen de Koning Boudewijnstichting. Dit Fonds heeft de opdracht om de naam van Jan De Smedt, als kunstenaar van zijn tijd, te behouden bij het grote publiek. Het bestuurscomité van het Fonds, voorgezeten door ere-ambassadeur Frank De Coninck heeft de collectie geselecteerd die bewaard zal worden. Er blijft echter nog een verzameling van bijna 60 schilderijen en een 40-tal beeldhouwwerken die het Fonds wil aanbieden aan een breder publiek. De oeuvre-catalogus van Jan de Smedt omvat niet minder dan 272 schilderijen en 131 beeldhouwwerken. Jan de Smedt was leraar aan de academie van zijn geboortestad van 1939 tot 1954. Hij wordt gerekend tot de stroming rond het "animisme" (die een poëtische gevoeligheid weergeven). Hij ging in de leer bij zijn schoonbroer, de beeldhouwer Theo Blickx (1875-1963). Als Mechelaar was zijn zoon Raphaël nauw verbonden met zijn stad en onze vereniging. De Kring ging graag in op de vraag om een verkooptentoonstelling te organiseren en besloot dat de opbrengst gedeeltelijk ten goede komt aan het Mechels cultureel Erfgoed, namelijk de restauratie van de Besloten Hofjes. Het stadsbestuur stelt de benedenzaal van het Museum Hof van Busleyden ter beschikking voor de tentoonstelling en de veiling.Graag nodigen wij u dan ook uit voor die tentoonstelling op


vrijdag 20 mei, 18.00 – 22.00u:


Tentoonstelling van de te koop aangeboden werken. Elke bezoeker kan dan al een schriftelijk bod indienen.


De bezoekers kunnen een blik werpen op de Besloten Hofjes die in restauratie zijn. Er worden ook foto’s en een film getoond over de Besloten Hofjes en de restauratie.


 zaterdag 21 mei: veiling


in Museum Hof van Busleyden, F. de Merodestraat 65 (ingang via Sint-Jansstraat), 2800 Mechelen.


 De tentoonstelling en verkooptentoonstelling vinden plaats in samenwerking en met de steun van de Koning Boudewijnstichting, de Vrienden van het Hof van Busleyden en Musea & Erfgoed Mechelen.


 Kunstwerken voor ieders beurs


U krijgt de kans een origineel kunstwerk van een Mechelse kunstenaar aan te schaffen aan betaalbare prijzen voor ieders beurs.


Er zijn ter plaatse ook fraai uitgegeven catalogi te koop van het werk van Jan De Smedt aan een democratische prijs.


 De veiling staat onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Eric Maes uit Mechelen en Marcel Kocken treedt op als veilingmeester.


 Afhaling van de aangekochte kunstwerken na afloop van de veiling. Op vraag kan het ook op maandag 23 mei van 17 tot 19u in Hof van Busleyden.

Datum: 
zat, 21/05/2016
Uur: 
14u30
Locatie: 
Hof van Busleyden
Toegang: 
langsheen de tuinzijde Sint-Jansstraat
In samenwerking met: 
de Koning Boudewijnstichting
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen (Musea & Erfgoed Mechelen)
In samenwerking met: 
Vrienden van het Hof van Busleyden


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina