Skip to Content

Lezing "Monumentale kunst in de sociale woningbouw na WOII (1945-1985)

In de sociale huisvesting gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, wilde men voor zoveel mogelijk mensen een aangename woonomgeving creëren. Om dit doel te realiseren hadden architecten en sociale huisvestingsmaatschappijen niet alleen oog voor de kwaliteit van de architectuur en de groenruimten, maar ook voor de kunst. Dat laatste vonden de onderzoekers van het agentschap Onroerend Erfgoed opmerkelijk. Tijdens hun vele terreinbezoeken in het kader van het project "Erfgoedwaarde van sociale woningbouw in Vlaanderen" ontdekten zij diverse beeldhouwwerken, geveltableaus en glas-in-betonramen.De aanwezige kunst in sociale woningbouw is een onderbelicht onderwerp in de algemene literatuur over sociale huisvesting. Mechelse kunstenaars als Lode Eyckermans, Frans Walravens, Frans Van den Brande en Joz Beeck mogen in de uiteenzetting alvast niet ontbreken. De spreekster hoopt alzo het stadsbestuur en de bewoners te sensibiliseren om zorg te dragen voor dit erfgoed en na te denken over het voortbestaan van deze bedreigde kunstvorm.


 

Spreker(s): 
Leonie Maerevoet
Leonie Maerevoet (°1992) geboren en opgegroeid in Antwerpen, is recent afgestudeerd als Kunstwetenschapper aan de Universiteit Gent. Sindsdien is ze als assistent collectieregistratie actief in het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant.
Datum: 
din, 15/03/2016
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat 145, 2800 Mechelen
Toegang: 
Leeszaal, 3de verdieping, Wegens werkzaamheden is de toegang momenteel via de nooduitgang, meer achterin op het binnenplein
Meer info bij: 
Foto: Focus-IN, Lint


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina