Skip to Content

Lezing "Rik Wouters: zijn Nederlandse jaren"

Samen met 30.000 andere Belgische soldaten belandt Rik Wouters na de val van Antwerpen (oktober 1914) in het neutrale Nederland.Daar pakt hij na einge tijd de draad van zijn kunstenaarsleven weer op. Eerst in het gevangenenkamp in Zeist, later in Amsterdam. Ondanks de ziekte die hem meer en meer treft, weet hij nog heel wat kunstwerken te creëren. Tentoonstellingen in Den Haag en Amsterdam brengen zijn kunst naar een Nederlands publiek.


In de lezing wil Herwig Todts de receptie en waardering voor de kunst van Rik Wouters in Nederland kaderen in een algemene beschouwing over het succes van de avant-garde in België en Nederland voor en na 1900. Voor 1900 was België (Brussel) het belangrijkste avant-gardecentrum in de Benelux, omdat de internationale avant-garde bij de tentoonstellingsverenigingen "Les XX" en "La Libre esthétique" een forum werd geboden. Na 1900 zullen de kunstenaarsverenigingen in Den Haag en Amsterdam de progressieve fakkel van Brussel overnemen.


De lezing valt samen met de herdenking dat Alfred Ost (1884-1945) zeventig jaar geleden is overleden. Zie voor meer info ook ons Mededelingenblad met een artikel door Marcel Kocken.


 

Spreker(s): 
Herwig Todts
Herwig Todts is licentiaat in de Kunstgeschiedenis en de Oudeheidkunde en doctor in de Kunstwetenschappen (Universiteit Gent). Sedert 1984 is hij wetenschappelijk medewerker/conservator aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Daar leidt hij, sinds 2013, het Ensor Research Project Team. Todts verwierf bijzondere expertise in kunsttheoretische problemen, de kunst van de 19de eeuw en het vroeg modernisme, in het bijzonder James Ensor, het laat 19de eeuwse naturalisme in Europa en de moderne kunst in België.
Datum: 
din, 20/10/2015
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen, Goswin de Stassartstraat 145, Mechelen (leeszaal, 3de verdieping).


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina