Skip to Content

Het Mechelse stadsmuseum: vroeger en nu

Aan het einde van de 19de eeuw besliste het toenmalige stadsbestuur om een volwaardig stadsmuseum uit te bouwen. Daarvoor deed het in 1892 een beroep op de pas opgerichte Cercle archéologique, littéraire et artistique de Malines, de huidige Koninklijke Kring voor Oudheidkunde. De grootste bezieler binnen de Kring was Hyacinth Coninckx, secretaris. In september 1894 kon men plechtig het Mechelse Stadsmuseum, toen ondergebracht in het Schepenhuis, openen.

Sinds die dag kende het Mechelse Stadsmuseum een hele geschiedenis. De afgelopen 50 jaar maakte Marcel Kocken, ondervoorzitter van de Kring, die geschiedenis van dichtbij mee. Hij zal ons op zijn typische manier onderhouden over zijn stadsmuseumervaringen. Nadien neemt Bart Stroobants, bestuurslid van de Kring en conservator van de Stedelijke Musea Mechelen, ons virtueel mee naar de komende tentoonstelling, onderdeel van het Museumtraject dat zal leiden tot het nieuwe Stadsmuseum in 2018. Net als in 1892 zal de Kring mee een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van dat Stadsmuseum en de tentoonstelling speelt daarin een belangrijke rol.

De lezing is gratis toegankelijk en wordt afgesloten met een drankje.


 

Spreker(s): 
Marcel Kocken
Spreker(s): 
Bart Stroobants
Marcel Kocken is ondervoorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen. Bart Stroobants is conservator van de Stedelijke Musea Mechelen en bestuurslid van de Kring.
Datum: 
din, 18/11/2014
Uur: 
20:00 uur
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen
Toegang: 
Gratis


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina