Skip to Content

Lezing over volkse gebruiken in Mechelen tussen ca. 1890 en 2010 door Marcel Kocken.

Onder het motto “Van de Wieg tot in het Graf” vertelt Marcel Kocken over al hetgeen hij in de loop der jaren zelf heeft gehoord en gezien of horen vertellen heeft door zijn vader (°Mechelen, 1893), zijn moeder (°Mechelen, 1899), zelfs nog door zijn grootvader (°Mechelen, 1860-1946) waarmee hij een zeer goede band had. Ook zijn meter, tante Lies, was een pure bron van informatie.

Opgegroeid in een volkse wijk en afstammend van grootouders die nog in “fortjes” woonden, weet Marcel het volkse, dagelijkse leven beeldend te schetsen.

De spreker handelt in de volkse stijl die hem eigen is over de “Kringloop des Levens”, over gewone mensen die worden geboren, opgroeien, school lopen, een “lief” vinden, trouwen, huwelijksjubilea vieren, oud en sukkelachtig worden en helaas ook sterven. Soms zal er al eens echt Mechels worden gesproken omdat bepaalde uitdrukkingen en zegswijzen uitsluitend in het dialect bestaan. En het dialect was en is niet steeds netjes…

Bij leven en welzijn vertelt Marcel Kocken begin 2014 nog wel eens iets over de “Jaarkrans” waarbij hij op zoek gaat naar volkse feesten en vieringen in de voorbije eeuw.

Marcel Kocken (°1935)

Marcel Kocken is licentiaat geschiedenis waarbij hij zich vooral specialiseerde in 16de- en 17de-eeuws oud recht en rechtspraak in Mechelen. Zijn grote hobby is en blijft volkskunde en dialect. Hierin vindt hij zijn ware “roots” terug.

De lezing wordt zoals gewoonlijk afgesloten met een drankje.
 

Datum: 
din, 17/12/2013
Uur: 
20.00 uur.
Locatie: 
Leeszaal derde verdieping van het Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat, 145, 2800 Mechelen.
Toegang: 
Vrij.


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina