Skip to Content

Lezing door François van der Jeught: Was Thomas Hazart (†Mechelen, 1610) wel de "Meester met de Davidster"?

Thomas Hazart (†Mechelen, 1610) wordt in de literatuur over de renaissance-beeldhouwkunst van Mechelen het meest geciteerd en verbonden aan het meesterteken onder de vorm van een zespuntige ster. Georges van Doorslaer, eertijds voorzitter van de Kring, gaf in 1933 hiertoe de aanzet.

Momenteel worden minstens vijfendertig werken aan Hazart toegeschreven. In onze stad gaat het om vier beelden in de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen, de beeldengroep van het Hofje van Oliveten aan het einde van het Klapgat, het beeld van de Heilige Catharina in de Sint-Katelijnekerk, dat van O.L.Vrouw-van-Zon in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle en het beeld Jezus in het graf in de Sint-Romboutskerk.

Maar was Thomas Hazart wel de Meester met de Davidster?
 

Het beeld van O.L.Vrouw-van-Zon in de kerk van O.L.Vrouw-over-de-Dijle, toegeschreven aan Thomas Hazart (foto: F. Van der Jeught, 2013).

 

François van der Jeught (°1951) is Hoofdcommissaris van politie- korpschef van de Lokale Politie op rust en ere-commandant. Hij is secretaris van de Kring, wat hij combineert met o.a. bestuursfuncties in de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard “Jef Denyn” vzw en de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” vzw.

Datum: 
din, 19/11/2013
Uur: 
20.00 uur
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen, Goswin de Stassartstraat, 145, 2800 Mechelen - leeszaal derde verdieping.
Toegang: 
Vrij


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina