Skip to Content

Nog meer over de 'Rhenus 127' en de scheepsramp bij Willemstad in mei 1940.

Type: 
Mededelingenblad
Auteur(s): 
M. Kocken
Jaargang: 
44
Nummer: 
3
Plaats van uitgave: 
Mechelen
Jaar van uitgave: 
2013

In het Mededelingenblad van onze Kring, 40e jaargang, nr. 2, 2009, p. 10-20 verscheen een bijdrage van onze hand onder de titel Vergeten Helden? Militairen uit Mechelen en omstreken, omgekomen bij de scheepsramp in mei 1940.

De Kring heeft daarop een reactie ontvangen van dhr. Fred van de Hek uit Wijk bij Duurstede (provincie Utrecht, Nederland) die via e-mail op 30 september 2011 schreef:
[Het Schip] de “Rhenus 127” vaart nog steeds, nu als “Valeria” in Roemenië. Ik heb een foto gevonden op www.micharms.de en zoek “Valeria”. Dhr. van de Hek schrijft verder dat de “Rhenus 127” nooit een kerkschip is geweest. Hij heeft er zelf op gevaren in 1960 bij rederij Akkermans te Rotterdam. De naam van het schip was toen “Grebbeland”.

Op vraag van onze secretaris, François Van der Jeught, verstrekte dhr. van de Hek nog verdere informatie: Akkermans (NESTORAK) was sinds 1942 eigenaar van de “Rhenus 127” en men heeft het [schip] laten verbouwen tot “Grebbeland” waar ik in 1960 op ben gaan varen. Ik wist van de geschiedenis van dit schip en dat men bij de eerste herdenking in Willemstad, waar koning Boudewijn ook bij aanwezig was, heeft geprobeerd dit schip erbij aanwezig te laten zijn. Maar helaas lag het toen in Basel [Zwitserland] en heeft men een ander schip laten komen. Mijn functie op de “Grebbeland” was matroos-moterdrijver. Ik was toen 15 jaar, maar omdat mijn vader ook op een schip van Akkermans zat, was ik heel bekend met deze firma, omdat het niet zo’n grote firma was. De “Valeria” vaart niet meer op de Zwarte Zee maar op de Donau en komt zo nu en dan ook naar Nederland. Ik ben lid van de vereniging “De Binnenvaart” te Dordrecht en hou veel bij over de binnenvaart. Ik ben ook twee keer bij de herdenking in Willemstad geweest en heb nog gesproken met de enige overlevende van de ramp”. Tot zo ver de mededelingen van dhr. Fred van de Hek.

We hebben op www.micharms.de onder de naam “Valeria” gekeken en nog heel wat technische details i.v.m. dit schip gevonden. Het werd gebouwd in 1939 op de scheepswerf Boele in Bolnes (gemeente in Zuid-Holland). Het heeft een lengte van 80 m en een breedte van 9,5 m. De tonnage bedraagt 1.128 ton en de diepgang is 2,7 m. Begin 2013 was de eigenaar ervan Dobrin Everestchartering Constantza uit Roemenië. Vooraleer “Valeria” te heten, had het schip volgende namen: Rhenus 127, Grebbeland, Haniel Kurier, Helena Janny, Diana, Henrean. Een foto van het schip staat op vermelde site (en dan verder op “Valeria” zoeken).

De geschiedenis van de “Rhenus 127” is dus enigszins anders dan tot op heden gedacht (en geschreven) werd. Het verandert helaas niets aan het triestige levenseinde van minimum 167 Belgische krijgsgevangenen.

Wij willen dhr. Fred van de Hek oprecht danken voor het toesturen van deze verhelderende toelichtingen. Het is tevens een bewijs dat ons Mededelingenblad ook in Nederland aandachtig wordt gelezen.

Marcel Kocken
 Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina