Skip to Content

"Onder mijn notelaar groeien geen kattekoppen". Leven en werk van de Mechelse letterkundige Tobie Claes (1865-1949).

Tobie Claes volgde na zijn humaniora aan Pitzemburg les aan de “Ecole du Génie Civil” en de “Ecole des Arts et Manufactures”, verbonden aan de universiteit van Gent. Hij behaalde er in 1887 met grote onderscheiding het diploma van ingenieur van bruggen en wegen. Van bij het begin van zijn carrière keek hij over de landsgrenzen. Hij heeft baanbrekend werk verricht in binnen- en buitenland bij de spoorwegen, kanalen in de Kempen en de aanleg van tunnels onder de Schelde in Antwerpen. Tijdens de eerste wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland en werkte hij in den Haag. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met literatuur. In 1930 schreef hij zijn autobiografie “Frans Notelaars, Staatsingenieur”, in 1949 heruitgegeven bij het Willemsfonds. Hieruit blijkt onder meer dat hij een overtuigd vrijdenker was, Vlaamsgezind én een fiere Mechelaar.


Jeroen Van der Auwera is licentiaat Geschiedenis, specialisatie Nieuwe Tijden (VU Brussel) en is tevens archivaris en documentalist van opleiding. Hij is directeur van het Kon. Atheneum Pitzemburg in Mechelen en bestuurslid van de Kring.

De lezing gaat door in het Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat 145, 2800 Mechelen, en wordt afgesloten met een drankje.
 

Datum: 
din, 15/10/2013
Uur: 
20.00 u.


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina