Skip to Content

Kunstwerk in de kijker (VII): Baudewijn Tuerlinckx en Jan Smets, Engelen met harp en luit (1913).

Type: 
Mededelingenblad
Auteur(s): 
Wim Hüsken
Jaargang: 
44
Nummer: 
2
Plaats van uitgave: 
Mechelen
Jaar van uitgave: 
2013
Pagina's: 
22-23

Baudewijn Tuerlinckx en Jan Smets, Engelen met harp en luit (1913), Stedelijke Musea Mechelen, inv.nr. B/441-444.

Op 17 augustus 1913 vond, in aanwezigheid van Koning Albert I en de prinsen Leopold en Karel, het hoogtepunt plaats van de achtste Jubelfeesten van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Die dag ging de Cavalcade uit met de Ommegang als schitterend sluitstuk. Zeven wagens reden mee in de stoet. Enkele van de meer bekende Mechelse kunstenaars waren betrokken bij de uitvoering van de kunstwerken. Onder hen de beeldhouwer Hendrik Van Perck, vervaardiger van Adolescence – ma fille of Meisje met hond in de Kruidtuin, de broers Neste en Nante Wynants en de schilders Barth en Theodoor Verschaeren.

Een van de wagens in de optocht had “De muziekkapel der Landvoogdes” als onderwerp, verwijzend naar de glorieperiode van de stad toen Margareta van Oostenrijk er van 1507 tot 1530 resideerde. Het ontwerp van de wagen was van Baudewijn Tuerlinckx, de jongste zoon van Jozef Tuerlinckx (1809-1873), bekend van onder andere de grote standbeelden van de al eerder genoemde landvoogdes en van Rembert Dodoens. Baudewijn werd zeven maanden na de dood van zijn vader op 7 september 1873 in Mechelen geboren en heeft hem dus niet gekend. Het sculpteren zat hem blijkbaar in het bloed want hij vervaardigde tal van fraaie beelden. De Stedelijke Musea Mechelen bezitten maar liefst twintig werken van zijn hand. Hij werd vooral bekend door zijn bustes en karakterkoppen.

Zoals gezegd ontwierp Baudewijn één van de wagens in de Cavalcade van 1913. Dankzij de fotografie weten wij precies hoe hij er uit zag. Hij vervoerde een twintigtal in historische kostuums gehulde zangers en muzikanten die voor een pijporgel stonden. De voorzijde van de wagen was versierd met de idyllische figuur van Fama, de gevleugelde verpersoonlijking van de vrede, gehuld in een antiek gewaad met een scepter en een palmtak in haar handen. Het orgel was aan de voorkant en opzij versierd met vier engelen, eveneens in antieke kledij, waarvan er twee een luit en twee een harp bespelen.

 


 

Afbeelding © Stedelijke Musea Mechelen

 

De technische uitvoering van de wagen was in handen van een zekere Jan Smets over wie verder geen gegevens bekend zijn. Naar alle waarschijnlijkheid vervaardigde hij de vier beelden van de musicerende engelen. Of was dit de eer van Baudewijn Tuerlinckx toch te na en zorgde hij hiervoor zelf? De beelden zijn in ieder geval niet gesigneerd. Ze behoren tot de weinige onderdelen van de stoet van 1913 die voor het nageslacht bewaard zijn gebleven en bevinden zich momenteel in de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen.

Naast de vier engelen kan ander werk van Baudewijn Tuerlinckx bekeken worden op de website van de Stedelijke Musea Mechelen: http://www.stedelijkemuseamechelen.be, waar via de knop ‘Collectie online’ kan worden gezocht.

Wim HÜSKEN
consulent Behoud en Beheer
 



Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina