Skip to Content

Lezing door François Van der Jeught en Geert Clerbout: Het verzet tegen de beslissing van de Duitse bezetter om ook de beiaard van de Sint-Romboutstoren in 1918 te confisceren.

Kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Duitsland economisch van de wereld afgesloten. Er ontstond al vlug een tekort aan arbeidskrachten en aan grondstoffen. De Duitse overheid besloot om haar tekorten aan te vullen met opeisingen van mensen en middelen uit haar bezette gebieden.
In dit kader gebeurden herhaalde opeisingen van metalen en bij verordening van 11 februari 1918 werden klokken en orgelpijpen geconfisceerd. Zelfs de historische beiaard van de Sint-Romboutstoren zou niet gespaard blijven.

Er rees een sterk verzet tegen deze opeising, niet in het minst door het Mechelse stadsbestuur, dat een protestbrief zond naar de gouverneur-generaal, samen met een argumentatienota om de bezetter te overtuigen om de beiaard te sparen.

Dubbels van de briefwisseling en van die nota bleven bewaard in het Mechels Stadsarchief. Het was verrassend om vast te stellen wie de auteur was van die lange argumentatienota.

Vandaag weten we dat de kerkklokken en de historische beiaard van de Sint-Romboutstoren niet werden geconfisceerd, maar hoe kwam dat eigenlijk? Wie schreef de nota en welke argumenten kreeg het stadsbestuur hierin aangereikt?

Dat verneemt u tijdens de lezing, die traditioneel wordt afgesloten met een (kleine) receptie.
 

De historische beiaard van de Sint-Romboutstoren (Beeldbank - Mechelen - SME002000640).

 

Sprekers:

François van der Jeught (°1951) is Hoofdcommissaris van politie – Korpschef van de Lokale Politie op rust en ere-commandant. Hij is secretaris van de Kring, wat hij combineert met bestuursfuncties in de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard “Jef Denyn” vzw en de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” vzw.

Geert Clerbout (°1985) is historicus (VUBrussel) en bestuurslid van de Kring. Hij is redacteur en onderzoeker verbonden bij de tv-zender Canvas voor de geschiedenisdocumentaires. Vorig jaar publiceerde hij het boek: “Oorlog aan de Dijle. Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog”.
 

Datum: 
din, 16/04/2013
Uur: 
20.00 uur
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen - leeszaal derde verdieping.
Toegang: 
Vrij


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina