Skip to Content

Lezing door Geert Clerbout: Mechelse vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog koos nagenoeg de volledige Mechelse bevolking voor de vlucht. Mechelen lag vanaf eind augustus 1914 in het midden van de militaire operaties en de inwoners ontvuchtten het krijgsgeweld. Ze trokken naar Antwerpen, naar de kust, naar Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De meesten keerden vanaf half november 1914  terug naar huis, maar een aantal koos ervoor om weg te blijven. Vooral over het Kanaal vonden veel Mechelaars onderdak. Burgemeester Dessain zorgde er persoonlijk voor de opvang. Duizenden stadsgenoten bouwden tijdens de vier oorlogsjaren er een nieuw leven op: ze werkten er, hun kinderen liepen er school, vonden er de liefde en trouwden er.
Tijdens deze lezing brengt de auteur het verhaal van deze Mechelse vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk en welke sporen zij daar hebben achtergelaten.


Mechelaar Guillaume Van Aerden aan het werk in een Londense munitiefabriek.
(let ook op het Belgische vlagje aan het plafond achteraan in het midden).

 


De Mechelse familie De Wit die als ontspanning cricket speelt.


Spreker Geert Clerbout (°1985) studeerde af als licentiaat geschiedenis aan de VUBrussel met een verhandeling over het dagelijkse leven in Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog (2007). Sindsdien laat het thema hem niet meer los. Clerbout werkt als redacteur mee aan verschillende geschiedenisdocumentaires voor de tv-zender Canvas. Ook via die weg komt hij vaak in contact met de Eerste Wereldoorlog. 

Inmiddels is het boek van Geert Clerbout: Oorlog aan de Dijle. Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen. Zie voor verdere informatie hierover op deze website in de rubriek "Mededeling".

De lezing wordt afgesloten met een drankje.
 

Datum: 
din, 20/11/2012
Uur: 
20.00 uur stipt
Locatie: 
Leeszaal op de derde verdieping van het Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat 145, Mechelen.


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina