Skip to Content

Lezing door Herwig De Lannoy: Met beelden aan de macht. Politieke en sociale conflicten in spotprenten en affiches

Soirée Lamot stelt deze lezing voor op dinsdag 11 oktober 2011 om 20.00u:

Spreker: Herwig De Lannoy, voorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen.
 


Maatschappelijke veranderingen en ideologische verschillen hebben altijd geleid tot politieke en sociale conflicten. In dit soort strijd, waar je grote groepen mensen moet kunnen overtuigen, zegt een pakkend beeld meer dan duizend woorden. Communicatie, sensibilisering, mobilisatie en beeldvorming gebeuren met gevatte tekeningen en spotprenten. Strooibriefjes, folders, krantenartikels en affiches worden ermee geïllustreerd.
Mechelen trok vaak het voortouw in politieke en sociale (r)evoluties. Het vroege socialisme, de Schoolstrijd, de Vlaamse Beweging, de Koningskwestie, ... Al deze thema’s, tot en met de huidige politieke crisis in Brussel, vorm(d)en een inspiratiebron voor spotprenten.
In deze lezing doorloopt Herwig De Lannoy de politieke en sociale geschiedenis van Mechelen van de 19de eeuw tot nu aan de hand van prenten, karikaturen en affiches. We krijgen een boeiend beeld van de wereld van onze voorouders tot aan onze eigen, woelige tijd.

 Socialistische prent waarop de onwrikbare politieke reus Spinoy sterk staat tegen een ambitieuze maar machteloze dwerg Alfons Verbist (CVP). In: Mechelen herleeft! Strijdblad van de socialistische partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1952. © Stadsarchief Mechelen.


                __________________

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand neemt Soirée Lamot je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. ‘Met beelden aan de macht’ is de derde lezing van de reeks CONFLICT, waarin we aansluiten bij het thema van Open Monumentendag 2011. 
Soirée Lamot is een initiatief van de Erfgoedcel Mechelen en Lamot, in samenwerking met Vormingplus Regio Mechelen.

                ____________________

Info:
LAMOT
Van Beethovenstraat 8/10 (ingang Haverwerf)
015/29 49 10
soireelamot@mechelen.be
www.erfgoedcelmechelen.be

Tickets voor Soirée Lamot (€5 / €2 UiT-pas) koop je bij UiT in mechelen (Hallestraat 2-4-6,  070 22 28 00,  www.uitinmechelen.be) of de avond zelf aan de inkombalie in LAMOT. Een drankje is inbegrepen. Reserveer je tickets best op voorhand, dan ben je zeker van je plaats. Eens de 120 plaatsen ingenomen zijn, wordt de zaal gesloten.
 Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina