Skip to Content

Lezing door Koen Cosaert en Michel Lejeune: "Van gregoriaans tot jazz: een componistenportret van Jos Lerinckx".

Jos Lerinckx heeft als toondichter diverse paden bewandeld. Als priester was hij intens verbonden met de muziek voor de kerkliturgie. Het gregoriaans was de eerste inspiratiebron. Van 1965 tot 1985 onderwees hij het vak gregoriaanse zang trouwens aan het bekende Lemmensinstituut. Vanuit deze functie componeerde hij talloze kerkliederen en koorwerken. In zijn muzikantenhart bewaarde hij echter een speciale plaats voor de jazzmuziek.

Als jonge man leerde hij die kennen via een bevriende muziekleraar en de jazzmuziek liet hem nooit meer los. Geïnspireerd door de grote meesters in dit genre componeerde Lerinckx verschillende werken in deze stijl. Men noemde hem wel eens de Vlaamse ‘Cole Porter’. Zijn grootste succes kende hij wellicht als componist van beiaardmuziek. Zelf leerde hij het instrument bespelen op latere leeftijd om nadien beiaardier te worden van zijn geboortestad Halle. Vandaag worden zijn beiaardwerken wereldwijd uitgevoerd.


 

Jos Lerinckx (foto: Koen Cosaert)

Sprekers:

Koen Cosaert is directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn en stadsbeiaardier van Kortrijk, Roeselare, Harelbeke en Izegem. Als beiaardier, musicoloog en campanoloog geniet hij wereldwijde faam.
 

Michel Lejeune doorliep het Koninklijk Atheneum Pitzemburg, waar de leraren geschiedenis Henri Joosen (oudvoorzitter van de Kring) en Paul Morren hem de interesse tot dit vak bijbrachten. In 1996 kwam hij in contact met Jos Lerinckx. Door diens toedoen vatte hij aan de Mechelse Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn beiaardstudies aan, waar hij onderricht kreeg van stadsbeiaardier Eddy Mariën (beiaardspel) en Koen Cosaert.

Datum: 
din, 17/05/2011
Uur: 
20.00 uur
Locatie: 
Leeszaal op de derde verdieping van het Stadsarchief van Mechelen.


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina