Skip to Content

Lezing door Carmen Van Praet: De bestraffing van economische collaboratie in de hout- en meubelsector door de krijgsraad van Mechelen (1945-1948): enkele casussen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen ook heel wat Mechelse hout-en meubelbedrijven de vijand door het leveren van barakken, schijnvliegtuigen, houten munitiekisten, brancards en allerhande kleinmeubel.
Aan de hand van een reeks concrete dossiers gaat spreekster na hoe de militaire krijgsraad van Mechelen de strafwet voor economische collaboratie toepaste.

 


Carmen Van Praet is master in de geschiedenis (RUG, 2009) en deed tijdens het academiejaar 2008-2009 intensief onderzoek naar de gerechtelijke vervolging van economische collaborateurs in de hout- en meubelsector. De resultaten van haar onderzoek schreef ze neer in haar masterpaper “De bestraffing van economische collaboratie in de hout- en meubelsector: vervolging en rechtspraak door de krijgsraden te Kortrijk, Mechelen, Brussel en Luik”, onder begeleiding van prof. dr. Dirk Luyten. Vanaf januari tot en met september 2010 was ze als wetenschappelijk onderzoekster verbonden aan het Studie- en Documentatiecentrum voor Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) te Brussel. In het kader van het onderzoeksproject “Arbeidservaringen van Belgische vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, deed ze onderzoek naar de weinig bestudeerde Duitse oorlogsindustrie in België en de vrouwelijke tewerkstelling in deze nijverheid. Sinds oktober 2010 werkt ze aan de Universiteit Gent en in samenwerking met het Liberaal Archief aan het doctoraatsproject “Tussen lokaal en internationaal: liberale sociale verenigingen in Vlaanderen en Brussel tussen 1848 en 1914”.

 

De lezing gaat door in het Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat 145, Mechelen, en wordt afgesloten met een drankje.

Datum: 
din, 19/04/2011
Uur: 
20.00 uur
Locatie: 
Leeszaal op de derde verdieping van het stadsarchief.


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina