Skip to Content

Torenuurwerken en beiaarden Michiels. Een familiebedrijf tussen wijzers en klokken!

In 1860 bedachten de gebroeders Louis en Edward Michiels het "machientje", een toestel dat torenuurwerken synchroon laat lopen met een moederuurwerk met behulp van elektriciteit. 155 jaar later is het machientje nog steeds operationeel in de Sint-Romboutstoren en compatibel met hedendaagse, elektronische sturingen.


De geschiedenis van het Mechelse familiebedrijf Michiels startte in 1860, wanneer Louis en Edward Michiels hun geboortedorp Baal verlieten om zich te Mechelen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat te vestigen. In 1890 kocht Edward het pand aan de Korenmarkt 6 en bouwde het toenmalige koetshuis om tot zijn atelier. Hij was ondertussen ook eigenaar van een klokkengieterij in Doornik. Edward stierf in 1910, na een loopbaan van vijftig jaar als bedrijfsleider. Zijn zoon Marcel Michiels volgde hem op als klokkengieter in Doornik en zijn andere twee zonen,¨Prosper en Arthur Michiels, als torenuurwerkbouwers in Mechelen.


In 1914 sloeg het noodlot toe en werd de werkplaats volledig vernield door oorlogsgeweld. Pas in 1920 kon de heropbouw starten van het atelier, dat thans beschermd is als industrieel-archeologisch erfgoed.



De lezing wordt vooraf gegaan door de Algemene Vergadering van de Kring om 14.30 uur stipt in het Congrescentrum Lamot.


Na de lezing biedt de Kring haar leden nog een receptie aan in de historische kelder van Huize Michiels, Korenmarkt 8.


 

Spreker(s): 
Luc Michiels
Luc Michiels, de achterkleinzoon van Edward Michiels voert nog regelmatig restauraties uit aan torenuurwerken van zijn overgrootvader. Hij loodst ons doorheen de historiek van zijn Mechelse familie van torenuurwerkbouwers en klokkengieters.
Datum: 
zat, 30/01/2016
Uur: 
15u00
Locatie: 
Congres-en Erfgoedcentrum Lamot
Toegang: 
Vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina