Skip to Content

Een nieuwe publicatie van ons medelid Geert Clerbout: "Oorlog aan de Dijle. Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog."

Zopas verscheen van Geert Clerbout bij de uitgeverij Van Halewyck een boek over onze stad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Mechelen speelde toen een belangrijke rol want ze was van cruciaal belang: voor de Duitse bezetter omdat de stad een belangrijk knooppunt was in het Belgische spoorwegennet, voor de geallieerden omdat kardinaal Mercier vanuit zijn residentie het kerkelijke verzet stuurde.

Maar hoe verliep de oorlog voor de Mechelaars? Sommigen werden door de bezetter naar Duitsland gedeporteerd om er te werken, er zaten Mechelaars aan het front, nog anderen verbleven de hele oorlog in het buitenland. Sommigen verzetten zich tegen het nieuwe bewind en spioneerden voor de geallieerden, terwijl weer anderen steun verleenden aan de nieuwe overheid. Kortom, iedere Mechelaar had haar of zijn eigen verhaal.

Deze verhalen worden voor het eerst verteld in dit boek. Het voert de lezer mee van de woelige eerste oorlogsmaanden en de verwoestende bombardementen op de historische binnenstad over de vreselijke laatste twee oorlogswinters tot – uiteindelijk – de bevrijding van onze stad.

Het boek telt een kleine 300 bladzijden, bevat 170 unieke foto’s en is te koop bij de Mechelse boekhandels.Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina