Skip to Content

Derde zomerwandeling: Mechelen voor en na de godsdienstperikelen van de 16de eeuw

Filips De Goede, Karel De Stoute, Margareta van York, Margareta van Oostenrijk, Keizer Karel,… Mechelen floreert. In 1452 wordt begonnen met de bouw van de Sint-Romboutstoren. Het Parlement, later de Grote Raad, de hoogste rechtsinstantie in de Nederlanden, vindt vanaf 1474 zijn onderkomen in Mechelen. Wat later maken twee dames met klasse, Margareta van York en Margareta van Oostenrijk de stad tot het bestuurlijk centrum van de Nederlanden. In 1559 wordt Mechelen aartsbisdom. Dan wordt de bloei en groei van de stad abrupt gefnuikt door de Beeldenstorm (1566), de Spaanse Furie (1572) en de bezetting van Mechelen door de geuzen (1580-1585). Mechelen bloedt.

De Katholieke Reformatie, belichaamd door de barok, zorgt voor een nieuw elan. Diverse kloosterorden vestigen zich binnen de muren van de stad en pronken met imposante bouwwerken in de nieuwe stijl en ook de bestaande gotische kerken krijgen een upgrade.

Op zaterdag 4 september leidt Marc Wellens u langs diverse monumenten en plaatsen in de stad die de bewogen geschiedenis van die periode illustreren.

Vertrek aan Het Predikheren, meteen één van de symbolen van de Contrareformatie. Vandaar via de Sint-Janskerk richting Veemarkt. In de Keizerstraat staan de gebouwen symbool voor én de regeringsperiode van Margareta van Oostenrijk; én de Grote Raad; én de stad als aartsbisdom.
Einde op de Grote Markt, waar drie stadhuizen en de kathedraal het verhaal van die boeiende, bloeiende en bloedende periode complementeren

Spreker(s): 
Marc Wellens
Marc Wellens is al meer dan 40 jaar stadsgids in Mechelen en als zodanig bijzonder geïnteresseerd in de voor de Mechelse geschiedenis zo cruciale 16de en 17de eeuw. Hij was 35 jaar werkzaam als conservator in het Speelgoedmuseum Mechelen.
Datum: 
zat, 04/09/2021
Uur: 
14u30
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek), G. de Stassartstraat 88
Toegang: 
Voor de ingang
Meer info bij: 
5 euro per persoon
Meer info bij: 
Deze activiteit is helaas al volzet!
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina