Skip to Content

Geleide stadswandeling "Vertelsels en sagen uit Mechelen van volksboeken en almanakken"

In de vroegere eeuwen werden verhalen mondeling op mondeling doorverteld... Verhalen als sprookjes, sagen en legenden. Vanaf de uitvinding van de boekdrukkunst midden 15de eeuw werden de eerste verhalenbundels op grotere oplage gedrukt.

Vanaf de 16de eeuw tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog verschenen volksalmanakken, sagenbundels en mondeling overgeleverde verhalen in gedrukte versie: vol geplaag en getreiter, meestal veroorzaakt door duivels, de alom wetende kruidenvrouwen (de heks). Maar ook geplaag van klopgeesten, met Faust-figuren, gekruid met necromanie, enzovoort... Ook in bundels van deze volksverhalen vinden we heel wat Mechelse situaties terug.

Gustave Min schetst in deze wandeling het ontstaan van deze bundels, de Mechelse verhalen, doorspekt met geloof en (vooral) bijgeloof.

Gustave Min(°1997) is raadslid van onze Kring, auteur en verhalenverteller/gids. Gustave is voortdurend op zoek naar nieuwe verhalen om ze te kunnen combineren met het dagelijkse... maar ook om de juiste plaats ervan te zoeken in het bredere perspectief.
Datum: 
zat, 17/07/2021
Uur: 
14u30
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek), G. de Stassartstraat 88
Toegang: 
Aan de ingang
Meer info bij: 
Inschrijven vooraf is verplicht en kan tot 9 juli
Meer info bij: 
Deelname kost 5 euro per persoon voor leden
Meer info bij: 
Maximum 35 deelnemers
In samenwerking met: 
stad Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina