Skip to Content

Philippe Couplet, een Mechelaar in China in de zeventiende eeuw

Opgelet u dient op voorhand per mail uw plaats te reserveren.
Er worden maximimum 42 personen toegelaten en het dragen van een mondmasker is verplicht!
Ondanks de Covid-maatregelen was het een succes met 27 aanwezigen.

In 1681 keert de Mechelse jezuïet Philippe Couplet terug uit China. Hij gaat op promotietoer door Europa en heeft een Chinese bekeerling bij, Michael Shen Fuzong. Ze doen onder andere Antwerpen, Gent en Mechelen aan, waar ze feestelijk ontvangen worden. Daar blijft het niet bij. De ondernemende Mechelaar Couplet trekt met zijn pupil naar Parijs, waar hij op audiëntie gaat bij koning Lodewijk XIV. Shen Fuzong gaat later naar Engeland. In Oxford ontmoet hij de bibliothecaris van de Bodleian Library, Thomas Hyde, en in Londen de natuurkundige Robert Boyle. Ze converseren in het Latijn.

Couplet schreef verschillenden werken over China. Eén van die boeken is "Confucius Sinarum Philosophus", waarin hij een brug wil slaan tussen het christendom en het confucianisme. Een opzienbarende theorie, vooral in die tijd. Opmerkelijk bij Philippe Couplet is ook zijn goede verstandhouding in China met de protestanten van de Hollandse handelsmissie. Tijdens de lezing leren we deze bijzondere Mechelaar beter kennen.

Spreker(s): 
Lidwina De Bie
Lidwina De Bie is master in de archeologie en werkte een tijdje als museumgids. Ze heeft een passie voor oude culturen, waaronder de Chinese.
Datum: 
din, 15/09/2020
Uur: 
20u00
Locatie: 
Het Predikheren (Openbare Bibliotheek)
Toegang: 
zaal Mandela
Meer info bij: 
Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
In samenwerking met: 
stad Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina