Skip to Content

75 jaar geleden: Mechelen onder vuur!

Op 19 april en op 1 mei 1944 davert Mechelen op haar grondvesten. De stad wordt in het vizier genomen door geallieerde bommenwerpers. Doel zijn de Centrale Werkplaatsen van de spoorwegen en het omgevende spoorwegnet. Honderden bommen worden gedropt door de geallieerde vliegtuigen. Velen treffen de stad. Gigantische stof-en rookwolken vormen zich boven Mechelen. Na het optrekken er van, worden de gevolgen van de raid zichtbaar. Niet enkel het Arsenaal, het eigenlijke doel is geraakt, maar ook veel huizen en gebouwen in de omgeving en het stadscentrum. Er is in die dagen geen Mechelaar die geen familielid heeft dat niet getroffen is.

75 jaar na de schokkende gebeurtenis brengen wij het verhaal van die bombardementen. Geert Clerbout, die momenteel werkt aan een boek over Mechelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, schetst de internationale context van de bombardementen. Marcel Kocken, die de bombardementen meemaakte en nog levendig herinnert, brengt zijn verhalen en brengt, vanuit zijn ervaringen, de gebeurtenissen tot leven.

Spreker(s): 
Geert Clerbout
Spreker(s): 
Marcel Kocken
Geert Clerbout(°1985) is historicus en secretaris van onze Kring. Hij werkt als eindredacteur bij Canvas, waar hij al verschillende programma's maakte. Marcel Kocken is ondervoorzitter van de Kring en het wandelend geheugen van Mechelen. Hij is al zijn gehele leven gepassioneerd door de Mechelse geschiedenis en cultuur. Dit resulteerde in ontelbare publicaties en lezingen.
Datum: 
din, 09/04/2019
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief Mechelen
Toegang: 
Leeszaal (3de verdieping)
Meer info bij: 
Nokerstraat 2
Meer info bij: 
2800 Mechelen
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen
In samenwerking met: 
Foto: Regionale Beeldbank Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina