Skip to Content

Extra lezing: "Van stadspaleis tot museum"

Nu de opening van het nieuwe stadmuseum "Hof van Busleyden" naderbij komt, namelijk 23 maart 2018, staat dit thema volop in "the picture".
Misschien geeft het gebouw via zijn merkwaardige bouwgeschiedenis nu zijn geheim prijs of het al of niet een Bourgondisch stadspaleis is!

Dit imposante stadspaleis zou aan het begin van de 16de eeuw ontworpen zijn in opdracht van Hiƫronymus van Busleyden. Hij was een vooraanstaande humanist en geestelijke, die als lid van de Grote Raad tevens actief was in de hoge politiek en diplomatie. Of was het eerder een fraaie patriciƫrswoning, die door latere adellijke eigenaars omgebouwd werd tot stadspaleis. Via de retrogressieve en interdisciplinaire methode van het huizenonderzoek werd de geschiedenis van het Hof van Busleyden stap voor stap gereconstrueerd.In de 17de eeuw was er de "Berg van Barmhartigheid" gevestigd, in de 19de eeuw was er de muziekacademie in ondergebracht. Het gebouw bevat nog enkele unieke muurschilderingen in de vroege renaissancestijl.
In 1914 liep het stadspaleis zware schade op door de Duitse bombardementen. Het zou tot 1938 duren vooraleer het volledig gerestaureerd zou worden en opnieuw opengesteld als museum.

Spreker(s): 
Piet Berghmans
Piet Berghmans studeerde net af als burgerlijk ingenieur-architect en onderzocht de complexe bouwgeschiedenis. Hij deelt zijn verrassende bevindingen mee aan de hand van een eigen digitale 3D-reconstructie van het gebouw.
Datum: 
din, 19/12/2017
Uur: 
20u00
Locatie: 
Stadsarchief
Toegang: 
Leeszaal 3de verdieping
Meer info bij: 
Wees zeker tijdig aanwezig, het aantal zitplaatsen is beperkt tot maximum 49
In samenwerking met: 
het stadsbestuur van Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina