Skip to Content

Lezing door Em.Prof.Dr. Jean Paul Peeters over de opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk doorheen de stadsrekeningen van Mechelen (1488-1489)

In het beleid van de laat-middeleeuwse stad Mechelen stonden de vrijwaring en de bescherming van de economische activiteiten centraal.

De economische activiteiten werden uiteraard zwaar op de proef gesteld door een oorlogssituatie, zoals in de jaren 1488-1489 met de opstand van de grote steden in Vlaanderen en Brabant tegen Maximiliaan van Oostenrijk, regent in naam van zijn minderjarige zoon Filips de Schone. Hierbij had de stad Mechelen een voor haar gelukkige tactische keuze gemaakt door samen met de internationale handelsmetropool Antwerpen partij te kiezen voor Maximiliaan. Dit had tot gevolg dat ze diens plunderende en brandstichtende soldaten op haar hand had, die in de landelijke omgeving van de rebellerende Brabantse steden groot onheil aanrichtten. Wel sloegen de opstandelingen terug met de verwoesting en plundering van het aan Maximiliaan loyaal gebleven, doch slecht verdedigde stadje Vilvoorde. Dit vormde echter nauwelijks een bedreiging voor de veiligheid van een belangrijke en strategisch goed gelegen stad als Mechelen.

Mechelen  putte uit de oorlogssituatie zelfs voordeel door de aanwezigheid al die tijd binnen haar muren van een vorstelijk muntatelier, waarvoor in vredestijd Antwerpen de aangewezen biotoop was.

 

Keizer Maximiliaan van Oostenrijk (portret door Albrecht Durer)

Spreker Jean Paul Peeters was van 1976 tot 2007 verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, achtereenvolgens als assistent, eerstaanwezend assistent, werkleider en docent. Sinds jaar en dag legt hij zich vooral toe op publicaties over de stadsgeschiedenis van de late middeleeuwen en de 16de eeuw. Spreker is raadslid van de Kring.
 

Datum: 
din, 21/02/2012
Uur: 
20.00 uur
Locatie: 
Leeszaal derde verdieping van het Stadsarchief, Goswin de Stassartstraat 145, 2800 Mechelen


Bookmark deze website 
Bookmark deze pagina